Maruzsa: 30 óvodában és 6 iskolában kellett rendkívüli szünetet elrendelni Közoktatás
Eduline/MTI

Maruzsa: 30 óvodában és 6 iskolában kellett rendkívüli szünetet elrendelni

Az elmúlt egy hónapban egyetlen intézményben sem alakult ki tömeges fertőzés, ebből az látszik, hogy a jelenleg érvényes eljárásrend hatékony - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Maruzsa Zoltán a műsorban elmondta, hogy a szerdai adatok szerint 30 óvodában és 6 iskolában kellett rendkívüli szünetet elrendelni, 134 intézményben pedig 1-1 osztályban tantermen kívüli digitális munkarend mellett döntöttek.

A köznevelésért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy felkészültek a köznevelési intézmények a belépéskor szükséges lázmérésre. Mint mondta, mindenhol nagy logisztikai műveletet igényel a diákok beléptetése az iskolákba, de nagyobb zökkenők nélkül megoldható a feladat. Ezt segíti, hogy a kormány negyvenezer digitális hőmérőt biztosított az intézményeknek, ahol pedig négyszáznál több tanulót kell egy kapun beengedni, hőkapukat telepítettek, így egyszerre 8-10 embert tudnak ellenőrizni - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a lázmérés a járvány elleni közös védekezést szolgálja, és segíti az oktatási intézmények biztonságos működtetését. A lázmérést olyan helyen érdemes elvégezni, ahol az nagyobb tumultus nélkül lebonyolítható - tette hozzá. Ismét kiemelte, hogy a mérésben a pedagógusok, a nevelő-oktató munkát segítők, illetve a technikai dolgozók mellett a felsőbb évesek is részt vehetnek. 37,8 Celsius-fok felett el kell különíteni a gyermeket, majd pár perc múlva meg kell ismételni a lázmérést, ha pedig másodjára is lázat mutat, értesíteni kell a szülőt - ismertette az eljárást az államtitkár.

Korábban írtunk róla, hogy a Klebelsberg Központ szerint is felkészültek az iskolák a kötelező lázmérésre. Az egyik székesfehérvári iskola intézményvezetője elmondta, hogy náluk 750 diák, 80 pedagógus és egyéb munkatárs bejutását kell megoldaniuk minden reggel. A szerda reggeli tesztidőszakban fennakadás nélkül, becsengetésre mindenki a tanterembe ért, pedig a szenzoros homlokhőmérés után kötelező kézfertőtlenítést is végeztek.

"Mindenki felkészült" - mi vár a diákokra és a tanárokra október 1-től?

A szeptemberi adatok és tapasztalatok után újabb elemekkel bővülve indul el a következő hónap. A szigorított szabályok mellett, kiegészült a javaslatcsomag és kötelező lesz a lázmérés az iskolába lépés előtt. Mi lesz október 1-től az iskolákban? Összefoglaltuk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés