Észak-Macedóniában és Szlovéniában is visszaülhetnek a diákok a padokba Közoktatás
Eduline/MTI

Észak-Macedóniában és Szlovéniában is visszaülhetnek a diákok a padokba

Egy hónapos csúsztatás után, október elsejétől Észak-Macedóniában is elkezdődött az oktatás. Szlovéniában pedig szintén a mai naptól nyitottak újra az egyetemek.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy szeptember 9-én újranyitottak az óvodák Észak-Macedóniában, azt azonban akkor még nem lehetett tudni, hogy az októberre tolt sulikezdés tantermi vagy digitális oktatást fog jelenteni. Mostanra azonban megszületett a döntés. Bár a koronavírus-fertőzöttek száma nem csökkent jelentősen az utóbbi egy hónapban az említett országban, az illetékesek végül mégis úgy határoztak, nem halasztják tovább a tanévkezdést, és a szükséges elővigyázatossági intézkedések mellett visszaengedik a diákokat az iskolapadokba. Montenegróban is hasonló a helyzet. Itt szintén október elsejtől kezdődik az iskola - erről itt írtunk részletesebben.

Szigorú óvintézkedések mellett csütörtökön megkezdődött az egyetemi oktatás Szlovéniában is. Az országban az összes egyetemen tantermi oktatás folyik. Az egészségügyi hatóságok által kidolgozott nemzeti irányelvek csak kivételes esetekben ajánlják a teljesen digitális oktatásra való átállást. Mivel a kormány legújabb rendelete szerint zárt és nyitott térben is kötelező a szájmaszk viselése, ez a diákokra és a tanárokra is vonatkozik, függetlenül attól, hogy betartható-e a 1,5 méteres távolság. A tanárok elégedetlenségüknek adtak hangot emiatt, és azt kérik az illetékes minisztériumtól, hogy megfelelő távolságtartás mellett levehessék, vagy legalább plexi szájmaszkot viselhessenek.

Ugyancsak most csütörtökön mehettek vissza a szerbiai egyetemekre is a hallgatók, amiről itt írtunk. Horvátországban pedig október 5-én kezdik meg működésüket a felsőoktatási intézmények. Van ahol teljesen online oktatásra álltak át, a legtöbb helyen ugyanakkor kombinált, tantermi és digitális oktatást vezettek be, mindössze néhány egyetem döntött a tantermi oktatás mellett.

Mindeközben Moszkvában kéthetes, október 5-től 18-ig tartó szünetet rendelt el az általános és középiskolákban Szergej Szobjanyin polgármester. Csehországban pedig várhatóan hétfőn fognak szükségállapotot hirdetni, ami az iskolákat is érinti. Erről itt olvashattok bővebben.

Harmincperces gyorstesztekkel szűrik a bécsi iskolásokat

A tesztelőcsapatok mikrobuszokkal járják az iskolákat és igyekeznek megakadályozni a gócpontok kialakulását.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

 

Hirdetés