"Mindenki felkészült" - mi vár a diákokra és a tanárokra október 1-től? Közoktatás
Csik Veronika

"Mindenki felkészült" - mi vár a diákokra és a tanárokra október 1-től?

A szeptemberi adatok és tapasztalatok után újabb elemekkel bővülve indul el a következő hónap. A szigorított szabályok mellett, kiegészült a javaslatcsomag és kötelező lesz a lázmérés az iskolába lépés előtt. Mi lesz október 1-től az iskolákban? Összefoglaltuk.

Tegnap Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta az Operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy az iskolák készen állnak a következő hónap új feladataira - értve ez alatt a kötelező lázmérés levezénylését reggelente. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy beszerezték a hőmérőket, hőkapukat - a kiszállítás a tervek szerint ma megkezdődik, és október 1-re minden iskolában ott lesznek a szükséges eszközök.

A hőmérők kiosztása a kormányhivatalok szervezésében megyénként, szeptember 29-30-án zajlik majd. A nagy tanulói létszámú, egyetlen bejárattal rendelkező iskolában - a zökkenőmentes beléptetés érdekében - a digitális hőmérők biztosítása mellett hőkamerás beléptető rendszert is telepítünk. Így a nagyobb iskolák hőkapukkal, a kisebbek érintés nélküli lázmérőkkel kezdik majd az októbert.

A testhőmérséklet-mérést pedagógusok, nevelő-oktató munkát segítők, technikai dolgozók, felsőbb éves tanulók egyaránt végezhetik majd, ehhez több mint 41.000 érintésmentes digitális hőmérőt osztanak ki az intézményeknek, fenntartótól függetlenül - ezt már az Emberi Erőforrások Minisztériuma írta közleményében.

De kit is kell meghőmérőzni?

Nem csak a diákoknak, hanem a tanároknak is kötelező a lázmérés az iskolába való belépéskor. Így nem először merül fel a kérdés: "ki fogja reggel a közel 500, de máshol akár 1500 diákot meglázmérni?", vagy "amíg a lázmérés zajlik, addig mindenki kint fog állni, végeláthatatlan sorokban, másfél méterre egymástól?". Erről Maruzsa Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára beszélt korábban - kiemelve, hogy a lázmérés alapvetően kézi digitális eszközökkel történik, de azokban az iskolákban, ahol nagy a létszám, akár hőkamerák elhelyezése is indokolt.

Mi van azzal, akiről kiderül, hogy lázas?

Ezzel kapcsolatban Maruzsa Zoltán azt mondta korábban, ha valakinél megállapítják belépéskor, hogy lázas, az még nem jelenti azt, hogy a koronavírus "megérkezett" az iskolába. Ebben az esetben értesíteni kell az orvost, és tesztelni kell.

37,8 Celsius-fok lesz az a határérték, ami felett hazaküldik a gyerekeket az október 1-jén bevezetendő kötelező iskolai hőmérés után

– mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján, kérdésre válaszolva. Hozzátette, ha valakinek meghaladja a hőmérséklete ezt az értéket, akkor egy kis pihenés után ismételjék meg a mérést, és ha akkor is eléri ezt, akkor küldjék haza. A megismételt szűrésre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy valaki kissé kimelegedve érkezik reggel. Persze ez nem csak az iskola felelőssége, Müller Cecília azt javasolja, hogy tünetek esetén ne küldjenek senkit iskolába, de ha a gyermek már reggel lázas, az releváns és jól szűrhető.

Illetékteleneknek belépni tilos!

A szeptember 18-án megjelent szigorítás értelmében a következő holnaptól az iskolákba az ott dolgozókon és tanulókon kívül más nem léphet be (kivéve karbantartók, vagy akinek jogszabályi kötelezettsége miatt kell megjelennie). A gyermeket kísérő személy, maszkot viselve a testhőmérséklet-mérési pontig léphet be az iskolába. Ha a gyermek lázas, azaz a testhőmérséklete eléri vagy meghaladja a fent meghatározott számot, el kell különíteni, és értesíteni kell a szülőt - áll a szabályozásban.

Vannak olyan iskolák, ahol külön kérik a szülőket, hogy amíg tanítás után várják a gyerekeket, maximum nyolcan tartózkodjanak zárt térben ügyelve a védőtávolság betartására. Van olyan intézmény is, ahova mindenki - a kötelező lázmérés mellett - csak az orrot és a szájat eltakaró maszkban léphet be.

Felsősöket is befoghatnak a kötelező iskola előtti lázméréshez az iskolák

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, felkészültek az iskolák az októberre.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.