Olaszországban káosszal indult a tanév pedig csak újranyitottak az iskolák Közoktatás
MTI

Olaszországban káosszal indult a tanév pedig csak újranyitottak az iskolák

Az oktatásügyi miniszter viszont nagyon örült annak, hogy március 10. óta zárva tartó iskolák hétfői újra kinyitottak.

Az oktatás azonban a húsz olaszországi tartományból egyelőre csak tizenkettőben kezdődött el. Bár az indulás kaotikusra sikerült, ugyanis a közlekedés nem volt felkészülve a megnövekedett forgalomra. Rómában diákok és szülők megrohamozták a metrójáratokat, két megállót ideiglenesen le is kellett zárni. A gyerekeiket saját autóval vagy motorral szállító családok a járműforgalmat növelték.

A 6 és 18 év közötti korosztályból 5,6 millió diák tért vissza a padokba úgy, hogy Olaszországban még a júniusi érettségi vizsgának az írásbeli része is elmaradt, csak a szóbeliket tartották meg.

Mik a szabályok?

Az oktatási intézményekre vonatkozó járványügyi protokoll szerint az iskolákban pedagógusoknak és diákoknak is - hatéves kortól - kötelező a szájmaszk viselete. Kivételt a tanterem jelent, ha az ülő tanulók között be tudják tartani a legalább egy méteres távolságot. Az iskolák többsége azonban azt tanácsolta a tanulóknak, a termekben is minél többet viseljék a szájmaszkot.

Egyes iskolákban a szülők feladatának számít a gyerekek reggeli lázmérése, máshol az iskolakapuban állítottak fel lázmérő állomásokat. A gyerekek külön be- és kijáratokon lépnek be és hagyják el az iskolaépületeket. Az osztálycsoportokat buborékrendszerben elszigetelik egymástól: a tanulók a szünetben sem hagyják el tantermüket. Több intézményben helyhiány miatt délelőtti-délutáni turnusban dolgoznak vagy más beosztás szerint rendezték át az oktatást.

Hosszú hétvégék, ünnepnapok: ami még hátra van ebből az évből

Már nincs olyan sok hátra a 2020-as évből, lesz még idén hosszú hétvége és néhány ünnepnap is. Megnéztük, hogy mikor lesznek pihenőnapok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.