Középiskolai felvételi 2021: ezt kell tudni az Arany János Tehetséggondozó Programról Közoktatás
Eduline

Középiskolai felvételi 2021: ezt kell tudni az Arany János Tehetséggondozó Programról

2020-ban is meghirdették az idei Arany János Tehetséggondozó Programot. Mutatjuk a jelentkezési feltételeket, legfontosabb információkat és a szabályokat.

Mi az az Arany János Tehetséggondozó Program?

A program célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű, tehetséges diákok továbbtanulását. A program keretében lehetőség nyílik arra, hogy a hátrányos helyzetű tehetséges gyerekek olyan középiskolákban, kollégiumokban tanuljanak, ahol fontos a felsőoktatási tanulmányokra való eredményes felkészítés - írja a felhívás.

Kik jelentkezhetnek?

Minden olyan tanuló, akinek van tanulói jogviszonya, és a középiskola kilencedik évfolyamára jelentkezik abban a tanévben, amelyben a pályázatot meghirdetik, illetve hátrányos helyzetű, rászoruló vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

Milyen a pályázás menete?

A programban részt vevő intézmények/intézménypárok (középiskolák és kollégiumok) közül hármat lehet megjelölni, melyek közül a tanulók elsősorban a lakóhely szerinti megye intézményébe nyerhetnek felvételt.

A jelentkezőknek meghatározott időpontban (2021. január 22-én, illetve pótló válogatási eljárás során 2021. január 29-én) felvételi eljárást megelőző válogatáson vesznek részt: egy elbeszélgetést követően fogalmazást kell írniuk és képességeket vizsgáló feladatlapokat kitölteniük. A jelentkezőknek részt kell venniük a kilencedik évfolyamra felvételiző tanulók számára szervezett központi írásbeli felvételi vizsgán abban az intézményben, ahová az Arany János Tehetséggondozó Program keretében a felvételüket kérik.

A központi írásbeli felvételi vizsga egy magyar nyelv és egy matematika feladatlap kitöltéséből áll. A vizsgák időpontját a tanév rendjéről szóló rendelet határozza meg: 2021. január 23. 10.00 óra (pótló központi írásbeli felvételi vizsga 2021. január 28. 14.00 óra).

Meddig lehet pályázni?

A pályázatot legkésőbb 2020. december 11-éig (a postára adást igazoló bélyegző dátuma) − postai úton − a települési önkormányzat juttatja el az első helyen kiválasztott középiskola címére. A borítékra rá kell írni, hogy  "Arany János Tehetséggondozó Program". A pályázat eredményéről 2021. február 10-éig a középiskola tájékoztatja a jelentkezőket.

Harminc igazolt fertőzött van a Lauder Javne iskolában

Több tanár és diák is érintett, az iskolában közösségi alapból szűrték a diákokat, így kiderültek a fertőzések.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés