Újranyitnak vagy zárva maradnak az iskolák a többi országban? Tanévkezdési körkép Közoktatás
Eduline

Újranyitnak vagy zárva maradnak az iskolák a többi országban? Tanévkezdési körkép

Az utóbbi hetekben sorra jelentették be az országok, hogyan indítják el a következő tanévet járványhelyzet idején. Elég eltérő megoldások születtek, ezért most összegyűjtöttük egy cikkben, hogy mi a jelenlegi állás.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Lengyelországban hagyományos formában, egészségügyi szabályok betartásával, de szájmaszk kötelező használata nélkül kezdődik az oktatás szeptemberben. A jelenlegi járványhelyzet Ausztriában is lehetővé teszi a normális tanévkezdést - erről itt írtunk részletesebben -, illetve Skóciában is az iskolák újranyitásával terveznek. Olaszországban szintén a szokott időben kezdik a tanítást, ugyanakkor van még néhány kérdés az iskolakezdéssel kapcsolatban - ezekről itt olvashattok. De hathónapos zárva tartást követően szeptemberben újranyitnak a franciaországi egyetemek is.

Az már biztos, hogy szeptember elsején elkezdődik a tanév Szerbiában és Izraelben, de a tervek szerint nem minden nap és nem mindenki járhat majd be személyesen az órákra. Erről itt írtunk részletesebben. Romániában minden településen más-más - zöld, sárga, vörös - forgatóköny szerint zajlik majd az oktatás, ami a helyi járványhelyzettől függ. A részleteket itt találjátok. Törökországban a koronavírus-járvány miatt távoktatással indul a 2020/2021-es tanév. A tervek szerint a diákok a negyedik tanítási héten, szeptember 21-étől fokozatosan fognak visszatérni az iskolapadokba, így kezdetben csak csökkentett létszámban lesznek jelen a tantermekben.

Mindeközben New Yorkban a tanárok, a diákok és a szülők úgy gondolják, az iskolák nincsenek felkészülve a diákok fogadására a koronavírus-járvány idején, ezért az újranyitás ellen tiltakoztak. A tüntetésről készült képeket itt nézhetitek meg. Arról pedig, hogy egy zsúfolt iskolai folyosóról készült kép posztolása miatt függesztettek fel egy amerikai diákot, itt írtunk korábban.

Mexikóban az oktatásügyi miniszter szerint a mintegy harmincmillió diák számára még nem biztonságos visszatérni a tantermekbe, ezért televíziós és rádiós műsorok keretében fogják eljuttatni a tanulókhoz a tananyagot. Bolíviában viszont a vidéki területek nagy részén nincs internetelérés, ezért 2021-ig már sem tantermi, sem online oktatás nem lesz.

Több németországi tartományban már újranyitottak az iskolák, de öt nappal később be is kellett zárni őket, mert Graal-Müritzben egy diák, egy ludwigslusti gimnáziumban pedig egy tanárnő koronavírus-tesztje lett pozitív. Erről itt írtunk.

A szabadban tartanak órákat a libériai diákoknak - képgaléria

A koronavírus-járvány miatt Monroviában sem járhatnak iskolába a diákok, ezért a szabadban tartották meg az óráikat. Libériában egyébként hamarosan újranyitják az iskolákat, hogy le tudják zárni a 2019/2020-as tanévet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

 

Hirdetés