Tragikus számok a pedagógusképzéseknél - lassan nem lesz, aki tanítson Közoktatás
Eduline

Tragikus számok a pedagógusképzéseknél - lassan nem lesz, aki tanítson

Aggódnak a szakmai szervezetek is, mert harmadával csökkent a pedagógus szakokon továbbtanulók aránya az elmúlt években.

Alig több mint 6400-an kerültek be idén valamilyen pedagógusképzésre, ami az elmúlt évek egy újabb negatív rekordja a felsőoktatásban - derül ki a Felvi friss statisztikáiból.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás szerint a helyzet rémisztő - mondta a Népszavának. Az eddigi tapasztalatok, tendenciák alapján ugyanis biztosan kijelenthető, hogy a felvettek számánál még kevesebben lesznek azok, akik eljutnak a diplomáig. A PSZ becslései szerint átlagosan a tanárszakos egyetemisták mintegy fele szerez oklevelet, s még közülük sem biztos, hogy mindenki tanárnak áll. Ráadásul a pedagógusszakmában jelentős a korai pályaelhagyás; azok közül, akik diploma után rögtön iskolában kezdenek dolgozni, sokan már az első egy-két évben, az első minősítő vizsga előtt meggondolják magukat.

Totyik Tamás úgy véli, a most felvett 6400 elsőéves pedagógushallgatóból jó, ha 1500-an eljutnak majd a katedráig.

A tanárok korfája nagyon rossz, szinte hónapról hónapra romlik, a fiatal tanárok hiánya egyre aggasztóbb - tette hozzá a lapnak a Magyar Pedagógiai Társaság (MPT) elnöke, Trencsényi László.

Így készül az ELTE a következő félévre: tantermi és online órák is lesznek

A járványhelyzetre tekintettel tantermi és online kurzusok kombinációjával indítja a tanévet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE).

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Kiderült, mi lesz a 2021-es érettségik sorsa, nyilvános a jövő évi tankönyvjegyzék - a hét hírei Érettségi-felvételi Eduline

Kiderült, mi lesz a 2021-es érettségik sorsa, nyilvános a jövő évi tankönyvjegyzék - a hét hírei

A kormány szerint minden készen áll az általános iskolák és az óvodák nyitására, a szakemberek és a diákok ezzel nem igazán értenek egyet. Néhány kivételtől eltekintve idén sem lesznek szóbeli érettségik, bárki leírhatja a véleményét a 2024-től bevezetésre kerülő érettségikről, nyilvánosságra hozták a következő tanév tankönyvjegyzékét. Vizsgálat indult a Szegedi Tudományegyetemen, a felsőoktatási modellváltás visszavonását kérik az MTA köztestületi tagjai. Ez történt a héten.