Pontosabb és felelősebb szabályokra van szükség az újranyitáshoz a CKP szerint Közoktatás
Eduline

Pontosabb és felelősebb szabályokra van szükség az újranyitáshoz a CKP szerint

A Civil Közoktatási Platform (CKP) az új kormányrendeletet - az óvodák és bölcsődék újranyitásáról, valamint a nyári táborok megszervezéséről - hiányosnak tartja, éppen ezért kérik a mielőbbi, pontosabb és felelősebb kiegészítést.

 A rendelet nem intézkedik arról, hogy az óvodák látogatása nem kötelező, és nem tartalmaz semmilyen védelmi előírást például a maximális létszámra vonatkozóan

- fogalmaz a CKP közleményében. "Az óvodák és a bölcsődék veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működnek, a gyermekeket az óvodai nevelésben, illetve a bölcsődei ellátásban való részvétel jogszabályi feltételei szerint, további feltételek előírása nélkül fogadják" - idéztek a rendeletből, amelyről feltételezik és remélik, hogy abban a helyzetben, mikor mindenki óvatosságra int és számos védelmi intézkedés még érvényben van, az ezzel ellentétes rendelkezés csak a jogalkotó figyelmetlenségének következménye.

Kérik, hogy mivel vidéken az óvodák már hétfőn a jogszabály szerint kell működjenek, sürgősen megnyugtató és egyértelmű válaszokat kell adni a látogatás önkéntességére és a járványbiztonsági intézkedésekre vonatkozóan a szülők és fenntartók részére mind az óvodák, mind a nyári táborok vonatkozásában.

Továbbá szerintük az iskolákra és a szakszolgálatokra vonatkozó jogszabályt is egyértelműsíteni kell, a következőket kiemelve:

  • a tanárok nem kötelezhetők egyszerre digitális oktatásra és személyes jelenlétet igénylő felzárkóztatásra, felügyeletre.
  • a felzárkóztatás biztosítása érdekében el lehet térni a helyi tantervtől, és szükség szerint a felzárkóztatás nem igénylők oktatásától.

Hozzáteszik, hogy biztosítani kell a forrást az intézmények, illetve a fenntartók számára a higiéniához és a személyes védekezéshez szükséges eszközökre, valamint a bölcsődei, óvodai alkalmazottak bérére, a fejlesztést is segítő nyári gyermekfelügyelet finanszírozására.

"Nehéz lesz egyszerre digitális órákat tartani és ügyelni is"

Hogyan döntenek az igazgatók, tanárok a júniusra tervezett iskolák újranyitásáról? Egyelőre vegyesek a reakciók, döntések erről a lehetőségről.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés