Iskolák újranyitása: így áll most a helyzet a többi országban Közoktatás
Eduline

Iskolák újranyitása: így áll most a helyzet a többi országban

Országonként eltérő, hogy a koronavírus miatt bevezetett korlátozások fokozatos feloldása milyen mértékben érinti az oktatási intézményeket. Van, ahol az idei tanév végére még visszaülhetnek a diákok az iskolapadba, míg máshol erre legalább szeptemberig várni kell. Utánajártunk, hogy áll most a helyzet a többi országban.

Szlovákia

Szlovákiában április 22-én kezdték el a korlátozások feloldásának első szakaszát, amit május 6-ától kéthetes ciklusokban a második és harmadik fázis követett. A kormányfő május 20-ára ígérte a negyedik szakaszt, amikor már vélhetően az iskolák és óvodák megnyitásával is számolnak. Ezekről azonban a vezetőség külön is tárgyal és több lehetőséget is megvitatnak majd. Jelen állás szerint az óvodák és az alapiskolák júniusban nyitnának újra, de nem kötelezően, hanem az intézményvezetők döntése alapján.

Ausztria

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a végzős osztályok tanulói május 4-én mehettek először iskolába, két héttel később az általános iskolások, a középiskolások és a speciális iskolák tanulói is visszaülnek az iskolapadokba, a többiek pedig június 3-tól vehetnek majd részt az iskolai oktatásban. Az oktatás szigorú óvintézkedések mellett folytatódik, ezért az iskolai osztályok tanulói nem lehetnek jelen egyszerre a tanórákon.

Románia

Bár a járvány terjedése lassulni kezdett, de az iskolák még határozatlan ideig zárva maradnak az országban. A záróvizsgára készülő végzősök kisebb csoportokban bejárhatnak majd a felkészítőkre, de a többi diák és az egyetemi hallgatók számára a rendkívüli állapot lejárta után is zárva maradnak a tanintézmények. Az oktatás online folytatódik, a tanévet pedig az eddig szerzett jegyek alapján zárják le. Az érettségit és a nyolcadikosok vizsgáját nem halasztják el, de megszervezésüknél figyelembe veszik a járványhelyzet által megkövetelt távolságtartási szabályokat.

Franciaország

Két hónapos lezárás után, május 11-én Franciaországban is újranyitottak az iskolák. Az oktatás a korábbiakhoz képest sokkal kisebb létszámmal, 15 fős osztályokban folytatódik. Erről itt írtunk részletesebben.

Dánia

Ahogy mi is írtunk róla, Európában Dánia volt az első ország, ahol újra megnyitották a bölcsődéket, óvodákat és általános iskolákat a járvány miatt március 12-én bevezetett lezárások után. Az iskoláknak úgy kellett átalakítaniuk a tantermeket, hogy a padok között kétméteres távolság legyen, a szünetekre pedig csak kis csoportokban engedhetik ki a gyerekeket. Az udvarokra jelzéseket festettek fel, amelyek mutatják a gyerekeknek, mekkora távolságot kell tartaniuk egymás között. Az újrakezdésről képgalériát is készítettünk, amit itt nézhettek meg.

Egyesült Királyság

A miniszterelnök június 1-jétől szeretne lépéseket tenni az iskolák újranyitásával kapcsolatban. Elképzelései szerint júniustól az elsősök és a hatodikosok térnének vissza a hagyományos oktatásba, és később követné őket a többi osztály. A gimnáziumokat csak júliusban nyitná meg, először a tizedikesek és tizenkettedikesek számára. Az újranyitásról azonban megoszlanak a vélemények, erről itt írtunk részletesebben.

Kína

A január óta tartó lezárások után május elején a koronavírus-járvány kiindulópontjának tekintett Vuhan néhány iskolájában újra megkezdődhetett az oktatás. De Kína keleti részén is visszatérhettek már egyes iskolákba a diákok. Van, ahol hatalmas fejfedőkkel ellenőrzik, hogy a gyerekek ne menjenek túl közel egymáshoz. A furcsa megoldásról készült videót itt nézhetitek meg.

Nincs tömeges igény az iskolák újranyitása iránt a miniszterelnök szerint

Vajon akkor kinyitnak még a magyar iskolák a nyári szünet előtt?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.