Nesze neked heti öt tesióra - a magyar diákok több mint negyede túlsúlyos Közoktatás
Eduline

Nesze neked heti öt tesióra - a magyar diákok több mint negyede túlsúlyos

Minden negyedik tanulót érint a túlsúly vagy az elhízás - derül ki a 2018/2019-es tanév országos egészségi állapotfelméréseiből. Itt vannak a friss adatok.

A tavalyi Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) mérésben a túlsúlyos (fejlesztés szükséges zóna) és az elhízott (fokozott fejlesztés szükséges zóna) kategóriába került diákok a teljes minta több mint negyedét tették ki (27,7%) - derül ki a felmérés eredményeiből. Ebben az arányban nagyobb számban szerepelnek a fiúk, náluk 29,5%-ban tapasztalható az elhízás. Ezen felül a törzsemelés tesztben és a kézi szorítóerő mérése tesztben is rosszul szerepeltek a tanulók.

A 2014/2015. tanév eredményeihez képest ez egy negatív tendencia - írják. Mindegyik évfolyam esetében csökkent az optimális testtömegértékek (a fiúknál átlagosan 3,2 százalékponttal, a lányoknál 2,3 százalékponttal).

A felmérés készítői is ezt az eredményt és az állóképességi ingafutás tesztet emelik ki, mivel az egészség szempontjából szerintük ez a két legmeghatározóbb eredmény. Megyei bontásban a testtömegindex esetében Budapesten kerültek a legkisebb arányban (6,0%) az elhízott kategóriába, míg Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legnagyobb arányban (12,1%).

A fittségi mérésben a Nógrád megyei tanulók szerepeltek a legrosszabbul, itt 26,3%-ban fejlesztendő az úgynevezett aerob fittségi azaz az állóképesség. Ebben Vas megyében szerepeltek a legjobban a diákok, ők a legjobbak országos szinten, itt csupán 14,8%-os a fejlesztendők aránya. Az egészségzóna (azaz az ideális szint) határértékét elérő tanulók százalékos arányában a Nógrád megyei diákok 53,7%-kal a leggyengébb, míg a Győr-Moson-Sopron megyeiek a legkedvezőbb (67,5%) arányokat érték el.

Az elvégzett tesztek figyelembevételével elmondható, hogy a Közép-Magyarország régióban a legmagasabb (71,1%) a diákok az egészségzónaarány-értéke, míg Észak-Magyarországon a teljesítenek legrosszabbul a diákok az egészség és fittség terén, ugyanis itt a legkedvezőtlenebb ez az arány (65,8%).

Hogy teljesítenek az iskolák?

intézményi fittségi index

Összesen 2291 intézményben legalább egy évfolyam (min. 15 fő) 8 fittségi teszteredményének rögzítése után az intézményi fittségi index értékei 2,0 és 7,5 között vannak.  Az index azt mutatja, hogy átlagosan hány tesztben teljesítettek ideálisan egy adott intézmény tanulói. Az 5,00 pont alatt teljesítő intézmények aránya 25,5%, ami 584 intézményt jelent. A legalább 6,00 pontot elérő intézmények aránya 20,7% (473 intézmény).

Kötelező otthoni videó a tesióráról? Nem hozhatnák ilyen helyzetbe a diákokat

Kérhet-e a tesitanár videót a diákoktól a jobb jegyért? Baltay Leventével, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédjével beszélgettünk a kérdésről.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.