"Sokkal-sokkal több időt igényel az órák előkészítése, a tanulói munkák értékelése" Közoktatás
Eduline

"Sokkal-sokkal több időt igényel az órák előkészítése, a tanulói munkák értékelése"

A digitális oktatásról beszélt az elitgimnázium igazgatója, szerinte a tanárok leterheltsége nemhogy csökkent volna, ellenkezőleg, sokkal több időt igényel a felkészülés.

"A helyzet változatos képet mutat" – összegezte véleményét Székely György, a Veres Péter Gimnázium igazgatója a Pénzcentrumnak adott interjújában. Úgy gondolja, hogy a tanárok terhelése nemhogy csökkent volna, hanem ellenkezőleg, sokkal több időt igényel most az órák előkészítése. A diákokon és tanárokon kívül ráadásul a szülők terhelése megnőtt.

"Hangsúlyozzuk, hogy a kollégák terhelése nemhogy csökkent volna, hanem ellenkezőleg, sokkal-sokkal több időt igényel az órák előkészítése, a tanulói munkák értékelése, a különböző platformok/szoftverek megtanulása."

Az igazgató az interjúban elmondta, azt kérték a tanároktól, hogy ne akarjanak túl sok tananyagot "átadni", sok házi feladatot adni és ne túl sok csatornán közvetítsék mindezt. Ők a Kréta rendszert használják, de kapcsolattartásra használják például a Zoom-ot, a Skype-ot, Messengert is. Elmondta azt is, hogy egységesen szeretnének átállni a Google Classroomra. A tanárok nagyon motiváltak, innovatívak, sok ötletük van, próbálnak ebből a helyzetből valami hasznosat, jót kihozni (nem a hagyományos tartalmakat átvinni más platformra) - mondta.

Az igazgató szerint példaértékű a tanárok hozzáállása a kialakult helyzethez és a diákok együttműködési hajlandósága is. Úgy gondolja, hogy a közeljövőben fontos feladat lesz annak felmérése, hogy mit bírnak a diákok, és egy adott tantárgyra mennyit kell tanulniuk.

Székely György úgy látja, hogy a diákok számára talán a legnagyobb kihívás a digitális oktatásban a megfelelő napirend kialakítása, a tanárok számára pedig a megfelelő platform kiválasztása. Megemlíti, hogy hatalmas kihívás a diákok munkájának ellenőrzése, értékelése, valamint a diákok motivációjának fenntartása.

Azzal kapcsolatban, hogy a diákoknak hogyan sikerült az átállás, az iskola igazgatója azt mondta, hogy a szülők terhelését is hozzá kell venni a tapasztalatokhoz, főleg a fiatalabb (ötödikes-hatodikos) diákok esetében.

A NAT bevezetésének elhalasztását és azonnali érettségi alternatívákat kérnek az oktatási szervezetek

Többek között a Nemzeti Alaptanterv (NAT) 2020 szeptember elsejére tervezett bevezetésének elhalasztását, a szakképzés átalakításának felfüggesztését és az érettségi, valamint a szakmai vizsgák alternatíváinak sürgős kidolgozását kéri a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Civil Közoktatási Platform (CKP) a kormánytól.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.