Elmaradó érettségi, beinduló digitális oktatás után felmerülő komoly kérdések - ezek a nap hírei Közoktatás
Eduline

Elmaradó érettségi, beinduló digitális oktatás után felmerülő komoly kérdések - ezek a nap hírei

Angliában megszületett a döntés: idén nem lesz érettségi. Mindeközben itthon megszólalt a Klebelsberg Központ elnöke, szerinte az első digitális munkarendben lezajlott iskolai héten mindenki gyorsan alkalmazkodott. Összeszedtük a mai nap legfontosabb oktatási híreit.

Elmaradt az érettségi

Angliában múlt héten már bejelentették, a vizsgák elmaradnak, azonban az értékelések menetére akkor még nem volt megoldás. A brit oktatási kormányzat most meghozta ezt a döntését is: az elmaradt érettségik (GCSE-vizsgák), általános iskolai vizsgák helyett más értékelési módszert vezetnek be. A diákok a tanáraik becsült osztályzata alapján kapnak majd év végi jegyeket - így értékelik idén a diákok munkáját, teljesítményét.

Itthon minden rendben. Vagy nem?

A Klebelsberg Központ elnöke szerint az első digitális munkarendben lezajlott iskolai héten gyorsan alkalmazkodtak az intézmények a helyzethez, egyetlen olyan iskoláról sem tudnak, ahol alig-alig vagy egyáltalán nem sikerült az átállás; és megfelelő mennyiségű digitális eszköz áll rendelkezésre.

A rendelkezésre álló digitális eszközökről a KK elnöke azt mondta, szükség szerint minden pedagógusnak tudnak eszközöket biztosítani, mivel a tankerületi fenntartású iskolákban összesen több mint 294 ezer laptop, PC, tablet, PDA és okostelefon van, továbbá 46 ezer pedagógus rendelkezik saját használatú laptoppal is.

Ezzel kapcsolatban L. Ritók Nóra elmondta az Eduline-nak, szerinte most az a legfontosabb, hogy a tanárok és a gyerekek között a lehető legszemélyesebb kapcsolat jöjjön létre. A gyakorló feladatokra csak így lehet rávenni azokat a tanulókat, akik most nehézségekbe ütköztek, mert hátrányosabb helyzetűek. Véleménye szerinte a hátrányos helyzetű tanulók és szüleik közül sokan nem tudják használni a KRÉTA rendszert. Egyelőre úgy tűnik, hogy most a facebook a legalkalmasabb eszköz a kapcsolattartásra, mert mobiltelefon talán minden családban van. Ez pedig komoly gondokat jelenthet hosszútávon. A teljes beszélgetést itt olvashatjátok el.

Tanárok, diákok és szülők

Az új távoktatási forma nemcsak a pedagógusok számára kihívás, hanem a diákoknak és szülőknek is, akikre a járvány miatt még több nyomás is nehezedik. De mi lehet a megoldás? Hogyan lehet kezelni a kialakult helyzete? Itt olvashatjátok el a lehetséges válaszokat.

Közben a diákok is nyilatkoznak. "Nem túlzok szerintem, ha azt mondom, hogy ez a digitális oktatás borzalmas" - írta egy olvasónk a jelenlegi helyzetről. Egy másik diák pedig azt írta, a helyzet nem egyszerű, neki ugyanis két fiatalabb testvére van - az egyik hetedikes, a másik elsős, az utóbbit pedig képtelenség rávenni a tanulásra. Azt is hozzáteszi, az anyukájuk egyedül neveli őket, akinek munkába kell járnia.

Ha nektek is van hasonló vagy éppen ellenkező tapasztalatotok az új rendszerről, írjátok meg nekünk az [email protected] címre vagy Facebookon.

Mi lesz az osztályozóvizsgákkal a veszélyhelyzetben?

Előrehozott érettségiztek az idei tanévben, ezért osztályozóvizsgát kellene tennetek? Mindez hogyan fog megvalósulni a mostani rendkívüli helyzetben? Itt olvashatjátok az Oktatási Hivatal válaszát.

Taps a tanároknak!

Európa szerte tapssal köszönik meg az emberek az egészségügy munkáját. A taps megilleti a tanárokat is. Mi is csatlakozunk!

A mai nap további híreit itt nézhetitek meg.

Egy suli kisfilmet csinált a saját tanárai digitális átállásáról

Mindenki máshogy kezdett bele. Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) most videóban mutatta be a tapasztalatait.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés