Koronavírus az oktatásban: itt vannak az első hét legfontosabb döntései Közoktatás
Eduline

Koronavírus az oktatásban: itt vannak az első hét legfontosabb döntései

Nehéz héten vagyunk túl, sok mindenről született már döntés a koronavírus-helyzet miatt, természetesen a megválaszolatlan kérések száma sem lett kevesebb. Összeszedtük, miben döntött már az oktatási kormányzat.

Pár nap kell az iskolákban a digitális munkarendre való átálláshoz, de utána látni fogják, milyen színes oktatási gyakorlat alakul majd ki ezen a téren - mondta hétfőn a köznevelési államtitkár. A tanároknak, diákoknak egy hétvége alatt kellett felkészülniük az új rendszerre. Felkerestünk néhány általános-, és középiskolát, vajon, milyen órákat fognak tartani online, milyen megoldást választottak.

A koronavírus azonban nem csak az érettségizőkre, egyetemistákra és tanáraikra, oktatóikra van nagyon hatással, azoknak is lesz változás az életében, akik most mennek majd középiskolába. Még egy hétig, március 25-ig elektronikusan módosíthatók a középfokú felvételi jelentkezések - közölte az Oktatási Hivatal.

A hivatal tájékoztatása szerint az országos veszélyhelyzetre tekintettel a középfokú felvételi jelentkezések módosító adatlapjainak postázására idén nincs szükség. A tanulók a felvételi vizsgák eredményei, tapasztalatai alapján egyetlen alkalommal módosíthatják a középfokú eljárásban eredetileg beadott jelentkezésüket: megváltoztathatják a megjelölt tanulmányi területek sorrendjét, illetve újakat is felvehetnek. Erről itt olvashattok el mindent.

Az Oktatási Hivatal a tantermen kívüli, digitális oktatási munkarend bevezetésével összhangban elhalasztja az idei tanfelügyeleti és pedagógusminősítési vizsgálatait is.

A koronavírus miatt a diákhitelek törlesztését is felfüggesztik

A törlesztési moratórium kiterjed a már törlesztési szakban lévő és a moratórium alatt törlesztési szakba kerülő ügyfelekre is. A törlesztési kötelezettség felfüggesztése automatikusan hatályba lépett, ahhoz külön nyilatkozatra nincs szükség. A jogszabályban előírt moratórium lejártáig a Diákhitel Központ a fennálló tartozásokra nem számol fel késedelmi kamatot, illetve a 2020. március 18. napjáig felmondott szerződéseken túl 2020. december 31-ig nem mond fel szerződéseket - írja közleményében a központ. Arról, hogy kire vonatkozik ez a mentesség, itt olvashattok bővebben.

Egy ideig nem lesznek nyelvvizsgák

Ahogy arról már beszámoltunk, a legtöbb akkreditált nyelvvizsgaközpont oldalán azt látni: a koronavírus miatt elhalasztják a tavaszi vizsgákat. Így azok a felvételizők, akik a végére hagyták a bizonyítványszerzést, izgulhatnak, mikor lesznek újra időpontok.

A tavaszi nyelvvizsgaidőpontok minden évben kulcsfontosságúak felvételiző diákoknak, ugyanis sokan ebben az időszakban tervezték a nem kevés többletponttal járó bizonyítvány megszerzést. Azonban a koronavírus ezeket most megakasztotta. A felvételizők mellett a diplomaszerzést is megnehezíti, ugyanis alapképzés esetén mindenkinek legalább egy B2-es vizsgával rendelkeznie kell ahhoz, hogy államvizsgázhasson és oklevelet szerezhessen.

"Az egész felvételi rendszert, ezzel együtt a nyelvvizsgák eljárásrendjét és az érettségiket is át kell szervezni" - mondta az Eduline-nak Rozgonyi Zoltán a Nyelvtudásért - Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke, akivel az elhalasztott tavaszi nyelvvizsgákról és a lehetséges folytatásról beszélgettünk.

Persze vannak még kérdések...

Talán a legfontosabb: mi lesz az érettségivel? „Ha a helyzet romlik, nyilván szóba jöhet mind az időbeni eltolás, mind pedig egyéb oktatási-, levezetési megoldások” - mondta Maruzsa Zoltán. Azonban nem szeretett volna erről több konkrétumot mondani, mert "kellő időben a kormány erre nézve meg fogja hozni a döntéseket". Egyelőre minden érettségizőnek azt tanácsolta, hogy a felkészülésre fókuszáljon, ezzel párhuzamosan kezelni fogják a helyzetet, ahogyan a körülmények ezt lehetővé teszik.

Mi lesz az elhalasztott nyelvvizsgákkal? Az egész felvételi rendszert át kell szervezni

"Az egész felvételi rendszert, ezzel együtt a nyelvvizsgák eljárásrendjét és az érettségiket is át kell szervezni" - mondta az Eduline-nak Rozgonyi Zoltán a Nyelvtudásért - Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke, akivel az elhalasztott tavaszi nyelvvizsgákról és a lehetséges folytatásról beszélgettünk.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés