Középiskolai felvételi: kérdések és válaszok a jelentkezési határidő előtt Közoktatás
Eduline

Középiskolai felvételi: kérdések és válaszok a jelentkezési határidő előtt

Minden felvételi eljárásban vannak speciális helyzetek, melyekre nem mindig könnyű választ találni. Most megnéztünk néhány kérdést.

Azoknak, akik egyénileg adják be a jelentkezésüket, fontos lehet, hogy mi az az oktatási azonosító szám az adatlapkitöltő programban?

Az oktatási szám az az szám, mely szerepel a diákigazolványotokon és az év végi bizonyítványotokban is. Ha valamiért egyiket sem találjátok, akkor kérhettek tájékoztatást az oktatási azonosítóról attól az intézménytől, amelyben a tanuló jogviszonyotok van. Ha tájékoztatást kértek az oktatási azonosító számáról, akkor a a köznevelési intézmény képviselője a kérelem napján, térítésmentesen a KIR-ből nyomtatható tájékoztatást állít ki számotokra - írja az Oktatási Hivatal tájékoztatója.

Előfordulhat, hogy duplán szerepelek az adatlap kitöltő rendszerben?

A felvételi eljárás során egy tanulóra vonatkozóan egy érvényes tanulói adatlap tartalma (minden esetben az utoljára postázott) dolgozható fel. Ha duplán vagy többször történt rögzítést, akkor a beküldésre nem kerülő jelentkezéseket törlik - írják. Ha a jelentkezési határidő előtt elküldtétek a jelentkezéseteket, de azóta meggondoltátok magatokat, akkor itt nézhetitek meg, hogyan és mikor módosíthattok a jelentkezési lapotokon.

Arról, hogy kik és hogyan jelentkezhetnek a 2020-as központi felvételiben egyénileg, itt olvashattok el mindent.

Középiskolai felvételi kisokos: minden, amit a sorrendmódosításról tudni kell

Az általános iskoláknak és a felvételizőknek február 19-ig kell elküldenie a kinyomtatott és aláírt felvételi lapokat. A határidő közeleg, azonban sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon a leadás után van-e lehetőség a módosításra.

A középfokú felvételi eljárásban a felvételi lapok kitöltését főszabályként a jelentkező általános iskolája végzi. Tehát azoknak, akik nem egyénileg jelentkeznek, az lehet fontos, hogy milyen szabályok vonatkoznak az iskolaváltásra felvételi időszak alatt - kinek mi a feladata?

Ha a felvételi időszak alatt történik iskolaváltás és korábbi iskolátok már beküldte a felvételi lapokat, ti pedig változtatni szeretnétek a jelentkezésen, akkor az új adatlap és jelentkezési lap előállítása és postázása az új iskola feladata. Ez természetesen csak akkor igaz, ha az iskolaváltás a felvételi jelentkezési határidő előtt történik - áll a tájékoztatóban.

És mi a helyzet a felvételi időszak határidejének lejárta után?

Ha a felvételi jelentkezési határidő lejárta után történik meg az iskolaváltás, akkor a csak a korábbi iskolátok tudja szerkeszteni jelentkezéseteket. Ebben az esetben az új iskolátoknak fel kell vennie a kapcsolatot a korábbi általános iskolátokkal, és ha szükséges, akkor a módosítási időszakban együtt kell működniük. A korábbi iskolátok az általa mentett módosító tanulói adatlapot elküldheti e-mailen az új iskolátoknak, így mindkét intézmény hitelesítheti.

Középiskolai felvételi: matematikából javultak, magyarból romlottak az eredmények

Az Oktatási Hivatal (OH) nyilvánosságra hozta a középiskolai felvételi országos eredményeit. Idén is a nyolcévfolyamos gimnáziumba jelentkezők érték el a legjobb eredményeket, a nyolcadikosok átlagpontszámai magyarból romlottak, matekból pedig javultak az előző évekhez képest.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Indul a szavazás: melyik az ország legkülönlegesebb egyetemi épülete? Campus life Eduline

Indul a szavazás: melyik az ország legkülönlegesebb egyetemi épülete?

Egy ikonikussá vált körcsarnok a Dudujka-völgyben, egy érdekes campus-kísérlet Piliscsabán, planetárium az egri egyetem tetején, monumentális díszudvar Debrecenben. Tizenkét különleges egyetemi épületet mutatunk be, cikkünk végén szavazhattok is arra a campusra, amelyik a legjobban tetszik. (A fővárosi egyetemeket hiányoló olvasóinknak mondjuk: cikksorozatunk következő részében Budapesten nézünk körül.)