„Ezt nem hagyhatjuk!” - Jocó bácsi is kiakadt az új NAT miatt Közoktatás
Eduline

„Ezt nem hagyhatjuk!” - Jocó bácsi is kiakadt az új NAT miatt

Balatoni József történelemtanár vagy, ahogy sokan ismerik Jocó bácsi is megírta véleményét az új Nemzeti alaptanterv kapcsán.

Az új NAT 2020. január 31-én került nyilvánosságra. "Évek óta készült már, nagyon vártuk, mi lesz belőle" - írja Jocó bácsi a WMN-en megjelent cikkében. Az írásból kiderül, hogy a történelemtanár csalódott, úgy gondolja, hogy kellenek a változtatások, azonban az új alaptanterv köszönőviszonyban sincs azzal, amire valójában szükség lenne.

„Tényleg hittem és bíztam benne, hogy végre igazán modern dokumentum születik…” - írja.

"2018-ban véleményezésre bocsátották a NAT új verzióját, de mivel egyes tanárok túl liberálisnak és kevésbé nemzeti jellegűnek tartották, így tovább dolgoztak rajta” – írja Balatoni József. Külön kiemeli, hogy ha akkor néhány kifogás miatt módosítottak, akkor mi lesz most, hiszen érkeznek a kritikák, az országos tanárszervezetek folyamatosan tiltakoznak és szakmai vélemények egyáltalán nem pozitív visszajelzések.

A Civil Közoktatási Platform szerint is állást foglalt: a rendelet visszavonását javasolják

A Civil Közoktatási Platform is állást foglalt a pénteken megjelent módosított Nemzeti alaptanterv kapcsán. A CKP a NAT-2020 dokumentumot tartalmazó kormányrendeletet a közoktatás tartalmi szabályozására alkalmatlannak tartja, a rendelet visszavonását javasolja.

Jocó bácsi történelem tanár lévén végigmegy a tantárgyával kapcsolatos elemeken, alapelveken. Bár úgy gondolja, hogy történelem, mint tantárgy mindig is a nemzeti eszme megismertetésére szolgált, a nacionalizmus erősítését volt hivatott szolgálni, most mégis az a cél, hogy hogy a gyerekekből megfelelő hazafit neveljenek, méghozzá olyan hazafit, amilyet ők szeretnének. Szerinte ez nem elvárható senkitől.

„A magyarságot nem lehet parancsra megélni, ahogy parancsra sem lehet arra nevelni. Olyan körülményeket kellene teremteni, hogy az ember önmagától érezzen büszkeséget azért, mert magyar.”

Szerinte a történelem-tananyag mennyiségben nem történt lényegi változás, pedig az egyik legfőbb gond a túl sok anyagmennyiség volt. Megmaradt a lexikális tudás hangsúlyos szerepe a képességekkel szemben. Jocó bácsi is úgy véli, hogy a hatalmas mennyiség a minőség rovására megy és ez leginkább a középiskolákban jelent problémát. A nagy mennyiségű anyag még inkább szűkíti a tanárok módszertani mozgásterét, ami nem egyezik a mai kor igényeivel. Az egyfajta ideológiai pedig, ami áthatja a tananyagot, veszélyes lehet- írja le véleményét a tanár.

Az állampolgári ismeretekkel kapcsolatan azt írja, szerinte a helyzet aggasztó, az elvárások pont a tanárok maradék szuverenitását veszik el, és állítják a hatalom szolgálatába. „Ezt nem hagyhatjuk!”- olvashatjuk az írásban. Ezért mindenkit arra kér, hogy fogjanak össze és kérjék a NAT azonnali visszavonását, átdolgozását.

Ezt gondolják az oktatási szakértők az új NAT-ról: nem csökken érdemben a tanárok, diákok terhelése

Péntek éjszaka nyilvánossá tették a NAT módosított változatát, amelyet már idén szeptemberben, felmenő rendszerben bevezetne a kormány. Szakértők szerint a dokumentum számos pontján szembemegy a modern pedagógiai szemlélettel.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.