Ezek lesznek a következő hetek legfontosabb dátumai - itt a lista Közoktatás
Eduline

Ezek lesznek a következő hetek legfontosabb dátumai - itt a lista

Hétvégén több mint 72 ezren írták meg a középiskolai felvételit, azonban a hónapban még lesznek fontos oktatási dátumok. Összegyűjtöttük őket.

A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 57 000-en jelentkeztek. A 6 évfolyamos gimnáziumok írásbeli vizsgáin több mint 9300-an, a 8 évfolyamosok vizsgáin mintegy 5800-an vettek részt. A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáztak. Azonban a pótfelvételi még hátra van.

Pótfelvételi

A pótló vizsgát január 23-án 14 órától tartják. Ezen csak azok vehetnek részt, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak jelen lenni, vizsgaismétlésre nincs mód. Tehát ha úgy érzitek, nem sikerült olyan jól az írásbeli, nem írhatjátok meg újra. Erről bővebben itt olvashattok.

Ezen felül január 28-ig lehet benyújtani a pályázatokat az Arany János Kollégiumi Programba. Erről pedig itt olvashattok el mindent.

Kezdődik a második félév

Január 24-én ér véget a 2019/2020-as tanév első féléve a közoktatásban, az iskolák január 31-ig fogják értesíteni a diákokat és a szülőket a félévi eredményekről.

Iskolaérettségi vizsgálatok

Január 1-jétől azoknak a gyerekeknek, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket, szeptemberben el kell kezdeniük az iskolát. Arról, hogy további egy évig az óvodában maradhatnak-e, többé már nem az intézmény, hanem az Oktatási Hivatal (OH) dönt - ha szükségesnek tartja, a területileg illetékes szakértői bizottság bevonásával. A szülőknek alapszabályként január 15-ig, az első - idei - legkésőbb január 31-én kell beadniuk a felmentési kérelmet.

Ugyanakkor, ha a kérelem benyújtásának határideje előtt a szülő beszerzi az illetékes pedagógiai szakszolgálat támogató véleményét, megkerülhető az Oktatási Hivatal. Tehát a szakszolgálat január 31. előtt (legkésőbb január 30-án) kiállított szakvéleménye esetén a gyerek az Oktatási Hivatalhoz benyújtott kérelem hiányában is további egy nevelési évig óvodai nevelésben vehet részt. Erről itt olvashattok többet.

Felmentés az iskolakezdés alól: így lehet megkerülni az Oktatási Hivatalt

Már be lehet nyújtani a hatévesen kötelező iskolakezdés alóli felmentési kérelmeket az Oktatási Hivatalhoz, a határidő január 31. Ugyanakkor ha a szülő eddig a napig beszerzi a pedagógiai szakszolgálat felmentést támogató véleményét, nincs szükség kérelemre, a gyerek további egy évig az óvodában maradhat.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés