Középiskolai felvételi: hogyan kell jelentkezni a kiválasztott intézményekbe? Közoktatás
Eduline

Középiskolai felvételi: hogyan kell jelentkezni a kiválasztott intézményekbe?

A központi írásbeli felvételire való jelentkezés már lezárult, a vizsgát január 18-án írják a diákok. Hogyan kell jelentkezni a középiskolákba, és mik a szabályok?

A kiválasztott középiskolákba február 19-ig kell jelentkezniük a diákoknak.

Hogyan kell jelentkezni?

A 8. évfolyamos diákok esetében a jelentkezési lapok, illetve az összes megjelölt iskolát és tanulmányi területet tartalmazó tanulói adatlap kitöltését az általános iskola szervezi meg. Az iskolák és tanulmányi területek keresőjét és adatait itt találjátok.

A hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba jelentkezők esetében a dokumentumok előállításában közreműködhet az általános iskola, de a szülő egyénileg is intézheti a jelentkezési lapok és a tanulói adatlap kitöltését a KIFIR felületén. A külföldi iskolába járó diákok szüleinek önállóan kell intézniük a jelentkezést. Ezekkel kapcsolatban 2020. január első felében hoznak nyilvánosságra további információkat.

Szintén önállóan kell intézniük a felvételi jelentkezést azoknak a diákoknak, akik az átvételüket kérik egy másik középiskolába. A részleteket itt találjátok.

Hány iskolát lehet megjelölni?

A középiskolai felvételin tetszőleges számú középfokú iskolába lehet jelentkezni. Az, hogy végül melyik középiskolába kerül be a diák, a jelentkező által meghatározott sorrend, a középfokú iskola által meghatározott felvételi rangsor, valamint az adott tanulmányi területre felvehető létszám alapján dől el.

Hogyan rangsorolják a jelentkezőket?

Az iskolák háromféle mód közül választhatnak: vagy csak az általános iskolai tanulmányi eredményeket veszik figyelembe, vagy a tanulmányi eredményeket és a központi írásbeli felvételi pontszámát, vagy a tanulmányi eredményeket, a központi írásbeli vizsga és a szóbeli eredményeit. Az általános szabályokról itt olvashattok részletesen, az egyes intézményekben érvényes pontszámítást pedig az iskolák felvételi tájékoztatójában találjátok.

Ha olyan iskolát néztetek ki, amely figyelembe veszi a központi írásbeli felvételi eredményét, de végül ez nem sikerül jól, még választhattok másik intézményt.

Mikor derül ki, hogy bekerültetek-e?

A felvételről április 30-ig küldik meg a döntést a szülőnek és az általános iskolának.

Mi történik, ha egy iskolába sem nyertek felvételt?

Akkor a rendkívüli felvételi eljárás során, egyénileg jelentkezhettek olyan intézménybe, ahol maradtak üres férőhelyek. Ugyanez a helyzet, ha nem szeretnétek beiratkozni a felvételt biztosító iskolába. A részleteket itt olvashatjátok.

A középiskolai felvételiről szóló összes cikkünket itt találjátok.

Középiskolai felvételi 2020: fontos dátumok a vizsgajelentkezés után

Középiskolába jelentkeztek jövőre? A vizsgajelentkezés határideje ugyan már lejárt, összeszedtük a legfontosabb dátumokat és tudnivalókat, amiket nem árt észben tartani.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés