Tehetséggondozó program középiskolába felvételizőknek: még egy hétig jelentkezhettek Közoktatás
Eduline

Tehetséggondozó program középiskolába felvételizőknek: még egy hétig jelentkezhettek

December 11-ig pályázhatnak a 8. évfolyamos, hátrányos helyzetű diákok az Arany János Tehetséggondozó Programra, amelynek keretében a nyelvi, matematikai és informatikai oktatásra fókuszoló előkészítő évfolyamon vehetnek részt, kollégiumi helyet kaphatnak és ingyen szerezhetnek jogosítványt. Itt vannak a részletek.

Kik jelentkezhetnek?

Olyan 8. osztályos, tanuló jogviszonnyal rendelkező diákok, akik 2020-ban szeretnének középiskolába felvételizni, és hátrányos helyzetűek, rászorulók vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek.

Hogyan és meddig kell jelentkezni?

A programban részt vevő intézmények/intézménypárok (középiskolák és kollégiumok) közül hármat lehet megjelölni, melyek közül a tanulók elsősorban a lakóhely szerinti megye intézményébe nyerhetnek felvételt.

A pályázatot legkésőbb 2019. december 11-ig (a postára adást igazoló bélyegző dátuma) postai úton kell eljuttatni az első helyen kiválasztott középiskola címére. A borítékra rá kell írni, hogy  "Arany János Tehetséggondozó Program". A pályázat eredményéről 2020. február 8-áig a középiskola tájékoztatja a jelentkezőket.

Mit kell csatolni a pályázathoz?

A tanulói adatlap mellett a nevelőtestület támogató nyilatkozatát, a szülő nyilatkozatát arról, hogy elfogadja és támogatja az 5 éves nevelést, oktatást és a kollégiumi ellátást, az osztályfőnök tanulóról írt jellemzését,  a tanuló kézzel írott önéletrajzát,  a szociális helyzetet igazoló hivatalos dokumentum fénymásolatát vagy az illetékes gyermekjóléti szolgálat javaslatát.

Hogyan zajlik a felvételi?

A jelentkezőknek egyrészt részt kell venniük a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgáján abban az intézményben, ahová az Arany János Tehetséggondozó Program keretében a felvételüket kérik. Az írásbelire december 6-ig lehet jelentkezni: a részleteket itt találjátok.

Emellett a pályázóknak meghatározott időpontban (január 17-én, illetve pótló válogatási eljárás során január 25-én) felvételi eljárást megelőző válogatáson kell rész venniük: egy elbeszélgetést követően fogalmazást kell írniuk és képességeket vizsgáló feladatlapokat kitölteniük.

Mit kapnak a programba bekerülők?

A nyertes pályázók mind kollégisták lesznek, egyéves előkészítő évfolyamon emelt szintű anyanyelvi és idegen nyelvi oktatásban, matematika- és informatikaoktatásban, önismereti, személyiség- és képességfejlesztő, kommunikációs és tanulás-módszertani programokban vesznek részt, és térítésmentesen szerezhetnek B kategóriás jogosítványt.

A részletes pályázati felhívást, a kitöltendő űrlapokat és a választható intézménypárokat itt, a program honlapján találjátok.

Középiskolai felvételi: minden infó a vizsgára és az iskolákba való jelentkezésről

A központi írásbeli felvételire vizsgára, illetve a középiskolákba való jelentkezés nem váltja ki egymást. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, határidőket és linkeket.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés