Melyik középiskola passzol hozzátok? Közoktatás
Eduline

Melyik középiskola passzol hozzátok?

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük, melyik középiskola kinek lehet jó választás.

Hat- és nyolcosztályos gimnáziumok

Tényleg többszörös a túljelentkezés a nyolcosztályos gimnáziumokban?  Erről az iskolatípusról bővebben itt olvashattok.

A nyolcadikosok felvételi feladatsorát és megoldásait itt találjátok, a hatosztályos gimnáziumok felvételi megoldásait itt, a nyolcosztályos gimnáziumokét pedig itt találjátok.

Tagozatos középiskolák

Akik ilyen osztályban kezdik meg tanulmányaikat, az adott tantárgyat vagy tantárgyakat magasabb óraszámban tanulják, mint az általános tanterv alapján haladó évfolyamtársaik. Erről az iskolatípusról bővebben itt olvashattok.

Két tanítási nyelvű középiskolák

Érdemes-e tagozatos vagy két tanítási nyelvű középiskolát választani? Ezekben az iskolákban elvárás, hogy a 10. évfolyam végére legalább minden második tanuló eljusson a B2-es, vagyis a középfokú nyelvtudásig. Erről az iskolatípusról bővebben itt olvashattok.

Szakgimnázium

A szakgimnázium (régi nevén szakközépiskola) olyan középiskola, ahol a diákok szakmai és közismereti képzést is kapnak, tanulmányaik végén pedig szakmai és érettségi bizonyítványt is szereznek. Erről az iskolatípusról bővebben itt olvashattok.

Vezető gimnázium

A végzősök majdnem száz százaléka egyetemen, főiskolán tanul tovább − sőt a két legnevesebb brit egyetem, az Oxford és Cambridge képzéseire bejutó magyar hallgatók jelentős része is a vezető gimnáziumokban érettségizik. Ezekről az iskolákról bővebben itt olvashattok.

Egyházi iskola

Az egyházi középiskolák tanrendje elsősorban abban a különbözik az állam középiskolákétól, hogy a diákok heti több órában tanulnak hit- és erkölcstant, esetleg egyházi éneket. Erről az iskolatípusról bővebben itt olvashattok.

Magán- és alapítványi gimnáziumok

Az alternatív módszereket használó középiskolák közül több a tanulási vagy beilleszkedési nehézségekkel küzdő tanulóknak is megoldást jelenthet. Ezekről az iskolatípusokról bővebben itt olvashattok.

Ilyen lesz a középiskolai felvételi 2019-ben: a legfontosabb dátumok és határidők

Mikor írják meg a hat-, nyolc-, négy- és ötosztályos középiskolákba jelentkezők a központi felvételi tesztet, és mikor kapják meg az eredményeket? Összeszedtük a 2019-es középiskolai felvételi legfontosabb dátumait.

További tanácsokat az iskolai kiválasztásáról itt találtok.

Többszörös a túljelentkezés a legnépszerűbb gimnáziumokban: itt az összes adat

Hol nézhetitek meg, hogy az elmúlt években mekkora volt a túljelentkezés a középiskolákban?

Hirdetés
Kiderült, mi lesz a 2021-es érettségik sorsa, nyilvános a jövő évi tankönyvjegyzék - a hét hírei Érettségi-felvételi Eduline

Kiderült, mi lesz a 2021-es érettségik sorsa, nyilvános a jövő évi tankönyvjegyzék - a hét hírei

A kormány szerint minden készen áll az általános iskolák és az óvodák nyitására, a szakemberek és a diákok ezzel nem igazán értenek egyet. Néhány kivételtől eltekintve idén sem lesznek szóbeli érettségik, bárki leírhatja a véleményét a 2024-től bevezetésre kerülő érettségikről, nyilvánosságra hozták a következő tanév tankönyvjegyzékét. Vizsgálat indult a Szegedi Tudományegyetemen, a felsőoktatási modellváltás visszavonását kérik az MTA köztestületi tagjai. Ez történt a héten.