Őrült ötlettel húznak ki pénzt az óvodák zsebéből Közoktatás
Eduline

Őrült ötlettel húznak ki pénzt az óvodák zsebéből

A jövőben jogdíjat kellene fizetniük a németországi óvodáknak, ha a gyerekek előadásaihoz lefénymásolják a dalok kottáit .

Ami nálunk az Artisjus, az Németországban a Gema. A zenei jogdíjakkal foglalkozó hivatal új bevételi források után kutatott, majd rátalált egy résre, ahol napi szinten lopják a szerzői jogvédelem alá eső dalokat: méghozzá az óvodákban. A jövőben viszont véget vetnek a büntetlen szájalásnak, a megoldás viszont nem kukoricára térdeplés lesz, hanem egy fokkal felnőttesebb: jogdíjat kell fizetni minden egyes nyilvánosan elhangzó ének, illete minden lefénymásolt dalszöveg után - írja a Stern online kiadása alapján a hvg.hu.

Éneklés és játék az óvodában: már ez sincs ingyen


Az óvónőknek a Gema előírása szerint be kellene számolniuk, hogy mikor és hányszor énekeltek a gyerekek nyilvánosan, és milyen dalok hangoztak el zeneszerző és cím szerint, majd ötszáz lemásolt dalszöveg után 56 euro plusz áfát kellene fizetniük az intézményeknek.

eduline
Hirdetés
Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.