A nap kérdése: hogyan tanulhattok ingyen egyszerre két szakon? Felsőoktatás
Eduline

A nap kérdése: hogyan tanulhattok ingyen egyszerre két szakon?

Hányat vonnak le az állami ösztöndíjas félévekből, ha egyszerre két szakon tanultok? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

Most vagyok elsőéves, és jelentkeztem egy másik alapszakra is: ha oda is állami ösztöndíjas helyre kerülök be, hány félévet fogok veszíteni, ha egyszerre csinálom a kettőt?

Ha párhuzamos képzésben tanultok, és mindkettőt állami ösztöndíjasként végzitek, duplán fogynak majd az ingyenes féléveitek, akkor is, ha csak egy év csúszással kezdtétek el a második szakot (korábban ebben az esetben csak egy szemesztert vontak le).

A felsőoktatásban összesen 12 félévig tanulhattok ingyen, így ha állami ösztöndíjasként két alapképzésre jártok, és később mesterszakra szeretnétek menni, azért már mindenképpen fizetnetek kell. Az állami ösztöndíj részleteit itt találjátok.

Fontos: a megmaradt ingyenes szemesztereket minden további nélkül felhasználhatjátok egy ugyanazon a képzési szinten lévő szakon akkor is, ha már diplomáztatok. Így akkor is bekerülhettek állami ösztöndíjas alapképzésre, ha már van alapszakos végzettségetek.

A párhuzamos képzés duplán számít bele a végzés után itthon ledolgozandó időbe is, amelyet a beiratkozáskor aláírt hallgatói nyilatkozatban vállaltok.

Mit kell tudni a 2015-ös felvételiről?

Bukja a felvételit, aki elfelejti ezt a határidőt

A 2015-ös felvételi jelentkezői

Ezek a legnépszerűbb alapszakok

A 41 központi ponthatáros szak

Milyen ponthatárokra számíthattok?

Ennyit kell fizetni a legnépszerűbb alapszakokért

A legnépszerűbb mesterképzések önköltsége

Mikor tudjátok meg, hogy felvettek-e?

Ezekre az egyetemekre, főiskolákra felvételiznek a legtöbben

A legnépszerűbb karok 2015-ben

Ilyen lesz a pótfelvételi

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés