Itt találjátok a listát: ilyen állások közül válogathatnak a friss diplomások Felsőoktatás
Eduline

Itt találjátok a listát: ilyen állások közül válogathatnak a friss diplomások

Miért érdemes már végzős egyetemistaként, főiskolásként figyelemmel követni, milyen állásokat hirdetnek meg a vállalatok? Hogyan lehet készülni az első állásinterjúra, miért érdemes gyakorolni az önéletrajzírást? Komplett "edzéstervet" készítettünk nektek.

1. lépés: nézzétek meg, milyen álláshirdetések közül válogathatnátok...

... ha már meglenne a diplomátok. Erre jó eszköz például a Jobline Állásposta: a regisztráció után beállíthattok kulcsszavakat, de használhattok különböző szűréseket is. Ezek közé tartoznak: a szakterület kiválasztása, a hely megadása, a nyelvismeret, végzettség és a tapasztalat megjelölése. Valamint kiválaszthatjátok, hogy milyen jellegű munkát kerestek, diákmunkát vagy teljes állást kerestek, esetleg részmunkaidőben dolgoznátok.

Lehetőségetek van arra, hogy szabályozzátok, mikor szeretnétek értesítést kapni az állásokról, naponta, hetente vagy más időközönként. Ha többfajta állás közül is keresnétek, akkor külön mindegyiket létrehozhatjátok, és függetlenül egymástól beállíthatjátok a részleteket.

2. lépés: nézzétek meg a feltételeket

Ahhoz, hogy magabiztosan indulhassatok neki az álláskeresésnek friss diplomásként, tisztában kell lennetek azzal, a vállalatoknak - vagyis leendő munkaadóitoknak - milyen elvárásaik vannak. Kell-e felsőfokú angoltudás a kinézett pozícióhoz? Beérik-e néhány hónap szakmai gyakorlattal? Előnnyel indultok-e, ha ismertek valamilyen szoftvert? Ha megnézitek a Jobline Álláspostán érkező álláshirdetéseket, képbe kerültök.

3. lépés: kezdjétek el írni a CV-t

Hiába van még arrébb a diplomaosztó, már most érdemes utánanézni, hogyan épül fel egy meggyőző önéletrajz, hogyan érdemes motivációs levelet írni, milyen elcsépelt fordulatokat érdemes kihagyni, és mit kell mindenképpen beleírni. Gondoljátok át, az egyetemi-főiskolai tanulmányaitok mellett milyen eredményeket tudtok felmutatni (egy vállalat számára az is fontos információ lehet, hogy hosszútávfutók vagytok, esetleg minden nyáron gyerektáborokban önkénteskedtek), de a nyelvvizsgákat, a jogosítványt és az egyéb elvégzett képzéseket se hagyjátok ki a felsorolásból.

Így írhatsz olyan önéletrajzot, amely garantáltan lenyűgözi a HR-est

Mit érdemes beleírni az önéletrajzba, és mit nem? Hogyan érdemes formázni a CV-t, és mitől kapnak frászt a HR-esek? A jó önéletrajz az első állomás az álommunka megszerzéséhez. Hiába vannak remek referenciáitok, és teljesítettetek mindent, ami a jelentkezéshez kell, ha a forma, amibe beleillesztitek ezeket, nem megfelelő.

4. lépés: jelentkezzetek gyakornoki programokra

Nemcsak azért érdemes, mert így még hallgatóként releváns szakmai tapasztalatokat szerezhettek, hanem azért is, mert "éles helyzetben" kipróbálhatjátok magatokat. Megtapasztalhatjátok, milyen egy állásinterjú, milyen kérdéseket tesznek fel a HR-esek, milyen egy komplex kiválasztási folyamat. Ha a gyakornoki időszak már megvolt, akár egy-két állásra is jelentkezhettek, így megnézhetitek, hogy a jelenlegi tudásotokkal bekerülnétek-e a kiválasztott cégekhez.

Hirdetés