Szlovákiában sem ott tanulnak az egyetemisták, ahol a kormány szeretné Felsőoktatás
MTI

Szlovákiában sem ott tanulnak az egyetemisták, ahol a kormány szeretné

Sok a főiskola Szlovákiában, nem elégséges az újonnan kinevezett professzorok és docensek egy részének színvonala, a...

Laboratórium

Szlovákiában sem népszerűek a műszaki képzések

Sok a főiskola Szlovákiában, nem elégséges az újonnan kinevezett professzorok és docensek egy részének színvonala, a műszaki képzések iránti érdeklődés pedig folyamatosan csökken - közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovákiai felsőoktatási intézmények minőségét felügyelő akkreditációs bizottság jelentésére hivatkozva.

Akadnak olyan karok a felsőoktatási intézményekben, amelyek jó hangzású oktatási programok akkreditálását kérik a bizottságtól, majd miután megnőttek a bevételeik a több hallgató után járó több fejpénznek köszönhetően, nem emelik meg az oktatóik létszámát. A jelentés szerint sok a főiskola Szlovákiában, és köztük nem egy olyan akad, amely nagyon alacsony színvonalú tudományos-kutatói munkát tud felmutatni.

"Ezek működése a hallgatói létszám növelésének függvénye, tekintet nélkül az általuk nyújtott oktatás minőségére" - olvasható az akkreditációs bizottság jelentésében. A dokumentum megállapítja: néhány év alatt megsokszorozódott a diákok létszáma, ám a műszaki irányú képzést nyújtó intézmények iránt egyre kevésbé érdeklődnek a leendő hallgatók. Megfigyelhető a diákok átáramlása az olyan "közkedvelt" szakok felé, mint amilyennek az utóbbi években a jogi és közgazdasági tanulmányok vagy éppen a szociális munkara felkészítő képzések számítanak.

Hirdetés