Megszólalt a MAB: módosítani kell a jogszabályokat Felsőoktatás
MTI

Megszólalt a MAB: módosítani kell a jogszabályokat

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) bízik benne, hogy a szükséges jogszabályi módosítások megtörténnek, s a MAB európai sztenderdeknek való teljes megfelelése a jövőben biztosított lesz.

Ezt a szervezet kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében írta. Előző nap Hiller István szocialista politikus közleményben szóvá tette, hogy az európai felsőoktatás legtekintélyesebb nemzetközi minőségbiztosítási szervezete az ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education) felfüggesztette a bizottság tagsági viszonyát. A döntésről a szervezet elnöke, Padraig Walsh értesítette még január 17-én a MAB elnökét, Balázs Ervint. 

A MAB állásfoglalásában felidézte, hogy a szervezet 2002 óta teljes jogú tagja a felsőoktatási minőségbiztosítási ügynökségek európai szervezetének, az ENQA-nak. A tagoknak ötévente nemzetközi értékelésen kell bizonyítaniuk, hogy megfelelnek az ENQA tagsági követelményeinek, egyben a felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjeinek. 

Mint írták: a 2008-as megfelelés után a 2013-as értékelés nem teljes megfelelést állapított meg, így a MAB átkerült a "teljes jogú tag felülvizsgálat alatt" kategóriába. 2015 novemberig újabb nemzetközi értékeléssel kell bizonyítanunk az európai sztenderdeknek való teljes megfelelést. Ebben a kategóriában van jelenleg a svéd nemzeti ügynökség, míg több más ügynökséget nem vett fel az ENQA tagjai sorába - közölték. 

A 2013-as értékelés két fő ponton állapított meg nem teljes megfelelést: a MAB függetlensége és finanszírozása tekintetében. Mindkét elem orvoslása kívül áll a MAB hatáskörén, jogszabály módosítást igényel. Fentieken túl a MAB működése lényegileg megfelel az ENQA követelményeknek. 

Kiemelték: a MAB térség egyik meghatározó akkreditációs ügynöksége, amiről az ENQA-ban és más külföldi szervezetekben eddig betöltött vezető tisztségek tanúskodnak, s legújabban az is jelez, hogy az ENQA a MAB titkárságának két tagját egy-egy újabb nemzetközi tisztség vállalására kérte fel. Mint írták, bíznak benne, hogy a szükséges jogszabályi módosítások megtörténnek, s a MAB európai sztenderdeknek való teljes megfelelése a jövőben biztosított lesz.

Hirdetés