A nap kérdése: már az első félévben is lehet halasztani? Felsőoktatás
Eduline

A nap kérdése: már az első félévben is lehet halasztani?

Szüneteltethetitek-e a tanulmányaitokat, ha még csak most kerültetek be az egyetemre, főiskolára? Átsorolhatnak-e fizetős képzésre? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

Idén felvételt nyertem a BME pszichológia mesterképzésére, államilag támogatott szakra. Viszont még van egy évem hátra egy OKJ-s képzésből, amit nem szeretnék abbahagyni. Ha passziváltatok egy évet a BME-n, előfordulhat, hogy átraknak önköltséges képzésre?

A legtöbb egyetemen, főiskolán csak az első félév sikeres teljesítése után halaszthattok - kivéve, ha adott intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzata máshogy rendelkezik. Egyszerre maximum két félévet hagyhattok ki, de a tanulmányaitok alatt többször is szüneteltethetitek a jogviszonyotokat. A passzív félévek alatt a diákigazolványotokat nem tudjátok érvényesíteni, így a kedvezményekre nem vagytok jogosultak.

A halasztás miatt nem sorolhatnak át önköltséges képzésre, de ha megszegitek a szabályokat, könnyen megszüntethetik a jogviszonyotokat.

Minden fontos infó - gólyáknak

Hogyan spórolhattok az egyetemi tankönyveken? Erről itt olvashattok. Milyen lesz a 204/2015-ös tanév? A legfontosabb dátumokat itt nézhetitek meg.

Milyen ösztöndíjakra pályázhattok, ha fizetős helyre kerültetek be? Összefoglalónkat itt találjátok. Hogyan kaphattok havi 23 ezer forintot? A szociális ösztöndíjról itt olvashattok részletesen, a félévente akár 125 ezer forintos támogatással járó Útravaló a diplomához programról szóló cikkünket pedig itt találjátok.

Tíz dolog, amire az egyetem tanít meg, és tizenöt dolog, ami gólyaként menőnek tűnik. Öt film, amelyet minden egyetemistának látnia kell.

Mit mond rólad a szakod? Olvasd el itt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Indul a szavazás: melyik az ország legkülönlegesebb egyetemi épülete? Campus life Eduline

Indul a szavazás: melyik az ország legkülönlegesebb egyetemi épülete?

Egy ikonikussá vált körcsarnok a Dudujka-völgyben, egy érdekes campus-kísérlet Piliscsabán, planetárium az egri egyetem tetején, monumentális díszudvar Debrecenben. Tizenkét különleges egyetemi épületet mutatunk be, cikkünk végén szavazhattok is arra a campusra, amelyik a legjobban tetszik. (A fővárosi egyetemeket hiányoló olvasóinknak mondjuk: cikksorozatunk következő részében Budapesten nézünk körül.)