Kíváncsi vagy egy színház kulisszatitkaira? Most kiderülnek a titkok Felsőoktatás
MTI

Kíváncsi vagy egy színház kulisszatitkaira? Most kiderülnek a titkok

A Szegedi Nemzeti Színház máskor rejtve maradó zugaiba is bepillanthatnak azok, akik szerdán ellátogatnak a kulturális intézménynek a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) közösen szervezett nyílt napjára - közölték a szervezők.

A hallgatókat a társulat tagjai, valamint színházi önkéntesek vezetik végig a kulisszák mögött. A vendégek bemutatón csodálhatják meg a színház jelmezeit Papp Janó közreműködésével. Bodnár György főfodrász önként jelentkezők segítségével megmutatja, miként készül el a színházi frizura, a legbátrabbak pedig színpadi sminket is kaphatnak. Szakemberek irányításával az érdeklődők helyzetgyakorlatokon, tánc- és beszédtechnika órákon, énekórán gyarapíthatják tudásukat, de a díszletépítés, hangosítás, világosítás műhelytitkairól is lehull a lepel.

A rendezvényen adják át az SZTE Kulturális Iroda által kiírt drámaíró pályázat díjait.

Két nyilvános próba is látogatható lesz: Barnák László a Rózsa és Ibolya, míg Tóth Miklós rendező a Szimpla szerda próbájára várja az érdeklődőket.

Este a Nagyszínházban a Szegedi Kortárs Balett Tavaszi áldozat című táncjátékát láthatják az egyetemisták. A Kisszínházaban az egyetem és a teátrum közös produkciója, Reginald Rose Tizenkét dühös ember című műve szerepel a műsoron. A produkciót Barnák László rendező hivatalos bírák, ügyészek, ügyvédek és egyetemi hallgatók szereplésével állított színpadra tavaly hatalmas sikert aratva, erre az előadásra azonban már elfogyott minden belépő.

Jó, ha délután 4-kor kapnak főtt ételt - középiskolák tucatjai működnek menza nélkül szerte az országban Közoktatás Székács Linda

Jó, ha délután 4-kor kapnak főtt ételt - középiskolák tucatjai működnek menza nélkül szerte az országban

Az a kisebb probléma a közétkeztetéssel kapcsolatban, hogy a diákoknak nem jut elég idejük a menzán felszolgált ebéd elfogyasztására. A nagyobb, hogy - főként a középiskolák esetében - menza sem áll rendelkezésre, így a tanulók leghamarabb akkor jutnak főtt ételhez, amikor a tanítás után hazaérnek.