Végre vége a vizsgaidőszaknak, de jön az influenza? Tippek Felsőoktatás
Eduline

Végre vége a vizsgaidőszaknak, de jön az influenza? Tippek

Mit érdemes enni járvány idején? Hasznos tanácsok a Semmelweis Egyetemtől.

Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék főiskolai tanára szerint a táplálékkiegészítőknél sokkal hatékonyabb a változatos, sokféle alapanyagot tartalmazó étkezés.

Az immunrendszert erősítő értékes tápanyagokat természetes forrásból, élelmiszerekkel elfogyasztva nem lehet túladagolni, sőt ezek egymás hatását és hasznosulását is támogatják.

A vitaminok közül a B12-, az A-, C- és E-vitaminok fogyasztása különösen fontos. B12 az állati eredetű ételekben, és dúsított gabonapelyhekben található meg, míg az A-vitamin tojásban, májban, margarinban és egyéb tejtermékekben. Utóbbit még a béta-karotin tartalmú színes zöldségekben - sütőtök, brokkoli, piros kaliforniai paprika - is megtalálható.

C-vitamint leginkább a zöldségekben és gyümölcsökben, főleg a ctirusfélékben és a kiviben találhatunk. E-vitamin étolajakból, gabonacsírából és tojássárgájából nyerhető. Az immunrendszernek szüksége van fehérjére, ami a sovány terjtermékekben, húsokban, halakban, tojásban található.

Nyelvvizsga, nyelvi érettségi: melyik éri meg jobban? Nyelvtanulás Kurucz Tünde

Nyelvvizsga, nyelvi érettségi: melyik éri meg jobban?

Évről évre több ezerrel csökken a nyelvvizsgázók száma, mert a diploma megszerzésének már nem kötelező feltétele. Ugyanakkor a felvételin az intézményi pontoknál akár 50-70 pluszpontot is érhet a nyelvtudás, de ebben a tekintetben óriási különbségek lehetnek az egyetemek, a karok és a szakok között.