Így kajálhattok olcsón: mutatjuk a legjobb tippeket Felsőoktatás
Eduline

Így kajálhattok olcsón: mutatjuk a legjobb tippeket

Spórolnotok kell az egyetemi, főiskolai évek alatt, kaja helyett pedig inkább bulira költenétek a kevés pénzeteket? Tippek, hogyan ehettek olcsón.

A BME-hez közeli Stoczek Menza kínálata

Olcsó kajáldák

Az egyetemek, főiskolák környékén már 600-700 forintért ebédelhettek. Az ELTE BTK, az ELTE ÁJK és a Corvinus háromszögében lévő helyekről itt és itt olvashattok, arról pedig, hogy hol ehetnek a BME és az ELTE lágymányosi campusának hallgatói, itt találjátok cikkünket. Az Óbudai Egyetem VIII. kerületi campusa körül található étkezdékről itt, az Üllői úti kínálatról pedig itt találtok infókat.

A 300 forintos pizzaszeletek titkát itt árultuk el. A főváros legjobb gyrosoairól itt olvashattok, Budapest legjobb hamburgerezőit pedig itt nézhetitek meg. Itt tanulnak az egyetemisták: nagy budapesti könyvtárkörkép.

Főzzetek otthon

Rengeteg olyan mobilappot és weboldalt találtok, amely segít abból főzni, ami otthon van, vagy éppen egyszerű és olcsó recepteket ajánl. Próbáljátok ki az Allrecipes Dinner Spinnert, amelybe felvihetitek, milyen alapanyagok vannak otthon, sőt, beállíthatjátok azt is, ha esetleg a vegetáriánus, vegán, alacsony zsír- vagy sótartalmú ételeket készítenétek. Az alkalmazást Androidra innen, iPhone-ra pedig innen tölthetitek le.

Hasonló elven működik a NoSalty webes keresője, a Mi van a hűtődben?. Itt beállíthatjátok, milyen alapanyagokból főznétek, és mi az, amit semmiképpen nem szeretnétek beletenni a vacsorátokba. A recepteket böngészhetitek ár, az elkészítés ideje és nehézségi szint alapján is. Tíz alkalmazás, amelyet minden gólyának le kell töltenie.

Tanuljatok a többiektől

Sajnos a Kollégista Gurman blogra, a Kolikukta tumblrre és a Kollégiumi konyha blogra már ritkán vagy egyáltalán nem kerülnek ki friss posztok, de így is remek recepteket találhattok rajtuk. A Kollégista Gurman bloggerének Deák Challenge-éről, vagyis arról, hogya jött ki havonta húszezer forintból, itt olvashattok, itt pedig az elvitelre készített, japán stílusú ételekről, a bentókról készült sorozatát találjátok.

Top három kolis recept

1. Koli-palacsinta, a maradékok gyöngye

Vastag, nem édes palacsintákat sütünk. Egy tűzálló tálba lefektetünk egy palacsintát, majd felcsíkozott sült sonkát terítünk rá. Erre jön a következő palacsinta. Ezután egy egész narancsot felszeletelünk, lehéjazunk, majd szeletenként a palacsintára tesszük. Újabb palacsinta, majd rá felcsíkozott sült szalonna. Ezt leterítjük a következő palacsintával, és egy egész szeletelt sült almát terítünk szét rajta. A tetejére ismét palacsinta kerül, amire egy egész paradicsomot szeletelünk, és megszórjuk bőven reszelt sajttal.

Annyi időre sütőbe tesszük, amg a sajt szépen olvadni kezd. Cikkeket vágunk belőle, úgy tálaljuk. Barna sört igyunk hozzá! Jó étvágyat!

2. Mindent bele

Fél kg szikkadt kenyeret felszeletelünk, és egy tepsi vagy jénai aljába egy rétegben lerakjuk. Ezt megszórjuk a talált töltelékekkel, nálunk sajtkocka volt és paprika, meg olajbogyó. Egy üveg paradicsomszószt vagy egy közepes doboz sűrített paradicsomot kikeverünk egy pohár vízzel, bazsalikommal és kis fokhagymakrémmel. A szósz felét a kajára öntjük, majd újra lerakjuk kenyérszeletekkel, és jöhet a maradék szósz. Tetejére burzsoá módon tehetünk sajtot, majd forró sütőben összesütjük kb. 15 perc alatt, amíg a sajt vagy a kenyér megpirul a tetején.

Kiadós, finom, nagyon olcsó, eltünteti a maradékot, amit esetleg a szobatársunk hagy ránk, vagy nekünk maradt, de még koldulással is össze lehet szedni a hozzávalókat.

Más:
Ugyanezt lehet sós tejjel (+1 tojássárga) és sajttal, valamint különféle fűszerekkel turbózva készíteni, ez esetben a tej kb. 3-3,5 dl legyen.

Édes verzió:
Ugyanezt meg lehet csinálni cukros tejjel (amiben esetleg egy tojássárgáját kikevertünk), lekvárral vagy mondjuk banánnal rétegezve, de simán kakaós cukorral vagy fahéjjal is remek.

3. Ötperces mikrós süti kolisoknak

Csak egy tál, egy bögre, egy kanál és egy mikró kell hozzá.

Egy tálban keverjük össze a hozzávalókat: 1 tojás, 4 ek. tej, 2 ek. étolaj, majd ezekbe beleteszünk 4 ek. lisztet, 2 ek. porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 ek. kakaóport, fél tk. sütőport, és alaposan összekeverjük. Vajjal kikenünk egy bögrét, ebbe öntjük a masszát. Mikróban maximális fokozaton 3 perc alatt kész.

Az angol nyelvű College Recipes kifejezetten kollégistáknak és albérletben lakó egyetemistáknak szól. Itt a mac and cheese-en vagy paradicsomos tésztán kívül a proteinital vagy a tortilla chipshez való mártogatós receptjét is megtalálhatjátok, emellett az oldal blogján tippeket kaptok arra, hogyan kezdjetek el főzni, ha azelőtt még sosem csináltatok ilyet, hogyan étkezhettek olcsóbban, és mire figyeljetek a kolis kaják elkészítésénél. Ezeket nem szabad kihagyni: a legjobb egyetemi sorozatok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!