New York legfelkapottabb étterme egy kollégiumi szobában található Felsőoktatás
Eduline

New York legfelkapottabb étterme egy kollégiumi szobában található

A kollégista lét általában nem épp a finom ételekről szól – gondolhattátok eddig, ám erre igyekszik rácáfolni egy amerikai egyetemista. A Columbia University 21 éves hallgatója éttermet nyitott a kollégiumi szobájában, és akkori sikere lett, hogy az egész országban híre ment. A téli szünetig minden hely elkelt a koliétteremben.

New York gasztronómiai élete világhírű, Michelin-csillagos éttermek egész sora várja az éhes vendégeket, most mégis egy kollégiumi szobában található a város egyik legfelkapottabb étterme.

A 21 éves Jonah Reider a Columbia University hallgatója, és ha éppen nem előadásokat hallgat, akkor Pith nevű éttermében dolgozik, a saját kollégiumi szobájában. Reider annyira jó ételeket dob össze, hogy karácsonyig már nem is lehet bejelentkezni hozzá. Utána egy kis időre bezár, ugyanis hazautazik a két szemeszter közti szünidőre.

Hetente négy este várja a vendégeket a hobbiszakács közgazdász hallgató, és rendkívül olcsón, mindössze 10-20 dollár közti áron kínálja a többfogásos különlegességeket. Bevallása szerint nem a profitért főz, így vendégeitől csak az alapanyagok árát kéri el.

Reider étterme kitűnő kritikákat kapott, az amerikai sajtó krémje írt róla, a legtehetősebb emberek igyekeznek időpontot foglalni, hogy leülhessenek a Reider ágya melletti asztalhoz. Egyedül a fiú szobatársa fogadja fenntartásokkal a sikert: szerinte is jó móka, amit a társa csinál, de most, hogy tanulniuk is kell, már okozhat némi feszültséget a vacsoravendégektől nyüzsgő szoba.

Magas pontszámokkal a legjobb szakokra kerülnek be, de a beiratkozásig már nem jutnak el Felsőoktatás Székács Linda

Magas pontszámokkal a legjobb szakokra kerülnek be, de a beiratkozásig már nem jutnak el

A magyar felsőoktatás-politika évről évre sikerként könyveli el, hogy nagyjából az elmúlt három évben jelentősen nőtt a magyar egyetemekre jelentkezők és felvettek száma. Arról viszont nincsenek statisztikák, hogy a felvettek közül végül ténylegesen hányan iratkoznak be és kezdik el a tanulmányaikat a magyar intézményekben. A meglévő adatok viszont azt mutatják; gyakran épp a legtehetségesebb diákok azok, akik nem itthon folytatják.