Csokiból is diplomázhattok Budapesten: nem, ez nem vicc Felsőoktatás
Eduline

Csokiból is diplomázhattok Budapesten: nem, ez nem vicc

Csokoládé-, kávé- és teakészítő mester szakmérnök/szaktanácsadó képzés indul.

A posztgraduális képzést a Budai Campuson lévő Élelmiszertudományi Karon indítja el a Szent István Egyetem.

Mint a tanszék a közleményében írja, a kézműves édesipari termékek is egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, és ma már otthon is sokan kísérleteznek minőségi trüffelek, bonbonok, táblás csokoládék előállításával. Ennek ellenére maga az iparág szakemberhiánnyal küzd.

A gyakorlatorientált képzésben 7 különböző tanszék oktatói mellett mestertanárként jelentős szerepet játszanak a vállalati szakemberek, akik többek között olyan cégektől érkeztek, mint a Szamos, a ChocoMe, a Goodwill, vagy éppen a Jacobs Douwe Egberts és a Starbucks. A képzés kiemelt partnere a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

A munka mellett elvégezhető, levelező tagozaton induló 4 féléves posztgraduális képzés a szakemberek mellett a csokoládé, a kávé és a tea iránt hobbiszinten érdeklődő fogyasztókat is várja, akik számára nemcsak az előállítási technikák, hanem a szakszerű kóstolás, minősítés és az érzékszervi bírálat is hasznos ismereteket jelenthetnek.

Magas pontszámokkal a legjobb szakokra kerülnek be, de a beiratkozásig már nem jutnak el Felsőoktatás Székács Linda

Magas pontszámokkal a legjobb szakokra kerülnek be, de a beiratkozásig már nem jutnak el

A magyar felsőoktatás-politika évről évre sikerként könyveli el, hogy nagyjából az elmúlt három évben jelentősen nőtt a magyar egyetemekre jelentkezők és felvettek száma. Arról viszont nincsenek statisztikák, hogy a felvettek közül végül ténylegesen hányan iratkoznak be és kezdik el a tanulmányaikat a magyar intézményekben. A meglévő adatok viszont azt mutatják; gyakran épp a legtehetségesebb diákok azok, akik nem itthon folytatják.