Somos Emma a klímaváltozás és a gazdasági elit kapcsolatát kutatja, miközben a diáktársaiért is felelős a világ egyik legjobb egyetemén.
"Mi a kollégiumok dékánjaival dolgozunk együtt a diákok jólétéért. Feladataink közé tartozik például az úgynevezett „peer support”, vagyis diáktársaink lelki és tanulmányi támogatása. Sokszor komolyabb helyzetekben is hozzánk fordulnak először. Nagy a felelősség, de cserébe kapunk fizetést, a lakhatásunkat és az étkezésünket is fedezik, illetve részt vehetünk díszvacsorákon és használhatjuk a privát közösségi tereket" - mesélte a Milestone-nak Somos Emma, az intézet egyik öregdiákja, aki jelenleg az Oxfordi Egyetem PhD-hallgató.
A magyar lány három évet töltött a Milestone programjában, ahol segítettek neki eldönteni, hogy a széles érdeklődési köre, a pszichológia, a neurológia, a politológia, a nemzetközi kapcsolatok és a szociológia közül végül melyik irányba menjen. Elmondása szerint az itt gyűjtött tapasztalatai nem csupán az egyetemi jelentkezés és egyetemi élet során voltak hasznára, de a személyiségfejlődésében is. Aktív tagja volt például a Model ENSZ (MUN) Society-nek, amely által többször utazott konferenciákra, például Berlinbe, Oxfordba és Luxemburgba.
"A döntésben az játszott szerepet, hogy az adott egyetem kutatói közösségébe mennyire illeszkedem. Végül azért választottam Oxfordot, mert itt inkább a kvantitatív, empirikus szemléletmód van előtérben, míg Cambridge inkább a kvalitatív, elméleti kutatásra fókuszál" - mondta, hozzátéve, hogy volt egyfajta sztereotíp elképzelése arról, hogy a világ egyik legjobb egyetemén távolságtartó, rideg, szigorú professzorok várják majd.
Bár szerinte ez részben igaz, ettől függetlenül a diákélet pezsgő: rengeteg az esemény, és sokkal több barátot szerzett Oxfordban, mint Londonban.
Ebben valamennyire közrejátszhat az is, hogy Emma a St Catharine’s College junior dékánjaként felelős a diáktársaiért, lelkileg és tanulmányaikban is támogatja őket. Mindemellett a doktoriján is dolgozik, a témája a klímaválság és a gazdasági elit kapcsolata.