Kuratóriumi elnök lehet az egyetemi átalakításokért felelős kormánybiztos is Felsőoktatás
Csik Veronika

Kuratóriumi elnök lehet az egyetemi átalakításokért felelős kormánybiztos is

Sok más aktív és korábbi politikai szereplő mellett, Stumpf István is vezethet majd egy kuratóriumot. Tegnap szavaztak az Országgyűlésben további 11 egyetem modelváltásáról, így csak a fővárosban maradtak állami egyetemek. Egy nappal a szavazás után már tudni az újonnan létrejövő kuratóriumi tagok listája is.

Április 27-én szavazott az Országgyűlés, augusztus elsejétől alapítványi fenntartóhoz kerül a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem. Ezen felül egyházi kézbe kerül az egri Eszterházy Károly egyetem és létrejön egy új, szőlészegyetem Tokaj-Hegyalja Egyetem néven.

A Mandiner információi szerint, Debrecenben Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, volt katasztrófavédelmi dandártábornok töltheti be a kuratórium elnöki tisztségét, de a tagok között lehet majd Hajdúnánás polgármestere és a Debreceni Egyetem korábbi rektora is.

Dunaújvárosi Egyetemen várhatóan Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter kerül a kuratórium élére - írja a lap. Pécsi Tudományegyetemen a kuratórium elnökének Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárt javasolják. Szegeden Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem prorektora, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője elnökölheti a kuratóriumot.

A Semmelweis Egyetemen Orbán Gábort, Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója javasolják elnöknek, a kuratórium tagjai pedig Merkely Béla rektor, Szócska Miklós, a Semmelweis intézetigazgatója, korábbi egészségügyi államtitkár - sorolja a Mandiner. A Budapesti Gazdasági Egyetemen a kuratórium élére Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. vezérigazgatója, miniszteri biztos kerülhet.

A lapnál úgy tudják, az Óbudai Egyetemen Varga Mihály pénzügyminiszter lehet kuratóriumi elnök, de tagok között szerepel az egyetem rektora mellett, Székesfehérvár polgármestere és a Videoton vezérigazgatója is. A Nyíregyházi Egyetemen Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Államkincstár korábbi elnöke lehet a kuratóriumi elnök. Itt a polgármester neve mellett előkerül Schanda Tamás ITM miniszterhelyettes neve is.

A Magyar Táncművészeti Egyetemen kuratórium elnökének Kiss János Kossuth-díjas balettművészt kérhetik fel. A Testnevelési Egyetemen még nincs hír a kuratóriumi elnökről. Viszont a frissen alakuló Tokaj-Hegyalja Egyetemen a lap szerint a kuratórium elnöke Stumpf István, a modellváltások koordinálásával megbízott kormánybiztos, volt alkotmánybíró lehet.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Hirdetés