A Fokvárosi Egyetem több ezer ritka könyve veszett oda a tűzvészben Felsőoktatás
Eduline/MTI

A Fokvárosi Egyetem több ezer ritka könyve veszett oda a tűzvészben

A Fokvárosi Egyetem (UCT) több ezer könyve veszett oda a hétvégi tábla-hegyi tűzvészben - írta szerdai közleményében az egyetem rektorhelyettese, Mamokgethi Phakeng.

Több mint 24 órán át égett Fokváros jelen történetének egyik legpusztítóbb tüze, melyet végül hétfőn sikerült megfékezni, de történelmi épületek szenvedtek károkat és otthonokból kellett kitelepíteni a lakókat.

A lángok az egyetemet is elérték

Az 1829-ben alapított, és a kontinens legjobbjának tartott Fokvárosi Egyetem hallgatói is arra kényszerültek, hogy meneküljenek a lángok elől, amikor az egyetemi épületeket elérte a tűz, mely nem kímélte a történelmi könyveket és dokumentumokat őrző könyvtárat sem.

Az egyik olvasóteremben őrzött könyvek nagyjából fele elpusztult. Az alsóbb emeleteken tartott könyvek, kéziratok és dokumentumok úgy menekültek meg, hogy a tűzjelzésre öt acélajtó záródott be, megakadályozva a tűz további terjedését.

Viszont volt, amit nem védett tűzálló ajtó: úgy tudni, megsemmisült az Afrika-tudományi gyűjtemény mintegy 70 ezer darabjának nagy része, a kontinens országaiból származó ritka szótárok, valamint egy nagyjából 3500 afrikai filmből álló DVD-gyűjtemény is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés