Újabb juttatásokat kaphatnak a modellváltó egyetemek Felsőoktatás
Eduline

Újabb juttatásokat kaphatnak a modellváltó egyetemek

Sőt, több törvényt is módosíthatnak annak érdekében, hogy az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumaiba és felügyelőbizottságaiba országgyűlési és önkormányzati képviselők, polgármesterek, köztisztviselők, vezető kormánytisztviselők is beülhessenek.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy szerda éjjel 11 egyetem modellváltásával kapcsolatban nyújtott be törvényjavaslatokat a kormány, továbbá készült egy 12. törvénytervezet is, ami kimondottan a modellváltó egyetemeket a jövőben fenntartó közhasznú alapítványokról szól. Egy csütörtöki újabb tervezet azonban tesz néhány kiegészítést – szúrta ki a hvg.hu.

Az új tervezet értelmében újabb vagyonelemek kerülnek alapítványokhoz, azaz veszítik el közvagyon jellegüket.

  • A Színház- és Filmművészeti Egyetem megkapja a Nemzeti Filmszínház Nonprofit Kft. (az Uránia mozi) 15 millió forintos állami üzletrészét.
  • A budai Millenáris Parkot és intézményeit működtető Millenáris Alapítvány, amely az egyetemekhez hasonló közérdekű vagyonkezelő, a Nagymező utcai Thália Színház ingatlanjait és 4 millió forintos üzletrészét kapja.
  • A Miskolci Egyetem 20%-os tulajdonosa lesz az Ózdi Acélműveknek, továbbá átadják neki a Csanyik-völgyi volt tüdőszanatórium épületét.

A lap azt is megjegyzi, hogy több törvényt is módosítanak annak érdekében, hogy az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumaiba és felügyelőbizottságaiba országgyűlési és önkormányzati képviselők, polgármesterek, köztisztviselők, vezető kormánytisztviselők is beülhessenek. Törlik az összeférhetetlenségi szabályokat és előírják a közbeszerzést.

A törvényjavaslat az összes átalakított intézményt átsorolja a magánegyetemek közé, így összesen öt állami egyetem maradhat az országban – ezekről itt írtunk korábban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés