Tarolnak a gazdasági szakok, rekordokat döntöget a jogászképzés Felsőoktatás
Csik Veronika

Tarolnak a gazdasági szakok, rekordokat döntöget a jogászképzés

Továbbra is az ELTE a legnépszerűbb egyetem, tarolnak a gazdálkodástudományi képzések a 2021-es felvételin, és kilenc éve nem jelentkeztek olyan sokan jogászképzésre, mint idén. Összeszedtük a legérdekesebb statisztikákat.

Idén több mint 10 ezerrel jelentkeztek többen alap- vagy mesterképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre, mint tavaly. A 101 878 jelentkező több mint 11 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest, akkor ugyanis alig több mint 91 ezren felvételiztek valamelyik egyetemre vagy főiskolára: húsz éve nem volt olyan alacsony a továbbtanulók száma, mint tavaly. A népszerűségi listát azonban a jelentkezőszám nem alakította át nagyban.

ELTE, DE, BGE - a három legnépszerűbb egyetem

A legnépszerűbb egyetem továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem, több mint 26 ezer diák szeretne bekerülni valamelyik képzésére. A top 3-ban szerepel még a Debreceni Egyetem és a tavalyi harmadik helyezettet, a Szegedi Tudományegyetemet leelőzve a Budapesti Gazdasági Egyetem is. A top10-es listát itt nézhetitek meg.

Úgy tűnik, továbbra is a gazdálkodási és menedzsment a legnépszerűbb alapszak az egyetemeken és főiskolákon, 2021-ben összesen 10361-en jelentkeztek erre a BSc-képzésre, közülük több mint 7615-en állami ösztöndíjas formában kezdenék el tanulmányaikat. A második legnépszerűbb alapszak a kereskedelem és marketing 6747 jelentkezővel, a harmadik a pszichológia 5854 felvételizővel. A legnépszerűbb szakok listáját itt nézhetitek végig.

Tarolnak a gazdasági szakok

Ezek után talán nem meglepő, de a 2021-es felvételin is a gazdálkodástudományi képzéseket jelölték meg a legtöbben – több mint 29 ezren választottak szakot ilyen területen. A második legnépszerűbb képzési terület a bölcsészettudomány, bár a jelentkezők száma itt már több mint tízezerrel kevesebb – mindössze 17 593. A top háromban vannak a műszaki képzések is, 13 986 jelentkezővel.

Az osztatlan képzések közül 4248-an jelölték meg a jogász szakot első helyen, és összesen 3911-en szeretnének államilag támogatott formában tanulni. A második helyen az osztatlan tanári képzés végzett 3332 jelentkezővel, amit az általános orvos szak követ, ide 3100-an jelentkeztek. Viszont kiemelkedő szám, hogy nyolcezren jelentkeztek jogi alap-, osztatlan és mesterszakokra a 2021-es felvételin, ezzel kilencéves rekord dőlt meg. A felvételizők száma a terület legnépszerűbb szakján, az ötéves jogászképzésen is megugrott. Nem véletlenül: a kormány tavaly lazított a felvételi feltételeken, a vidéki jogi karokon a korábbinál jóval könnyebb állami ösztöndíjas helyet szerezni.

A mesterképzések között a tanári szak vezet 2237 jelentkezővel, második a vezetés és szervezés (1887), hatmadik pedig a pszichológia (1119) lett.

A 2021-es felvételi legfrissebb statisztikáit és a jelentkezéssel kapcsolatos legfontosabb teendőket, dátumokat és híreket itt olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.