Kilencven napon belül döntenie kell az Alkotmánybíróságnak az SZFE-törvényről Felsőoktatás
Eduline

Kilencven napon belül döntenie kell az Alkotmánybíróságnak az SZFE-törvényről

A Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybíróság előtt indítványozta a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását megvalósító törvény semmissé tételét.

Az Alkotmánybíróságnak soron kívül, de legkésőbb kilencven napon belül döntenie kell - írja közleményében az egyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK).

A Fővárosi Törvényszék korábban megvizsgálta az egyetem ügyét, és alkotmányellenesnek találták a törvényt, ezért - felfüggesztve saját eljárásukat - az Alkotmánybíróság előtt indítványozták, hogy a modellváltó törvényt és a felsőoktatási törvény egyik idevágó bekezdését megsemmisítsék.

Amennyiben az Alkotmánybíróság eltörli az SZFE-törvényt - írja az egyetem hallgatói képviselete -, az intézmény modellváltása semmissé válik - illetve a nemzeti felsőoktatási törvény említett bekezdésének eltörlése után egyetlen modellváltó intézmény fenntartójának sem lenne lehetősége a szenátus jogainak korlátozására.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói bíznak benne, hogy "a Fővárosi Törvényszék példamutatóan alkotmányos lépése, akár a teljes magyarországi felsőoktatás autonómiája sérthetetlenségének visszaállításához vezethet" - írják.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.