Jogi garanciákat szeretne a HÖOK az egyetemi modellváltásokkal kapcsolatban Felsőoktatás
Eduline

Jogi garanciákat szeretne a HÖOK az egyetemi modellváltásokkal kapcsolatban

Stumpf István modellváltásért felelős kormánybiztossal egyeztetett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke, átadták javaslataikat ami szerintük az egyetemek sikeres modellváltásához és működéséhez kellenek.

A HÖOK véleménye szerint törvényben kell biztosítani, hogy

  • a rektorjelöltet továbbra is a szenátus válassza meg, a kuratórium ne dönthessen erről egyedül;
  • az szmsz-t és a költségvetést ne fogadhassa el egyoldalúan a kuratórium, továbbra is a szenátus legyen az elsődleges döntéshozó;
  • a hallgatók 20-25%-os szenátusi képviseletét ne lehessen csökkenteni a nem állami egyetemeken sem;
  • legyen egyértelmű, hogy a magyar társadalom milyen módon tud befolyást gyakorolni a kuratóriumok jövőbeli működésére, összetételére.

A HÖOK a nemrég nyilvános vitát kezdeményező Magyar Tudományos Akadémiához (MTA) hasonlóan úgy véli, jogi kereteket kell biztosítani az egyetemi modellváltáshoz. A hallgatói érdekképviselet szerint az egyetemi hallgatók számára a legfontosabb garanciát az új struktúrában - a megfelelő információáramlás, bevonódás, és bizalom tekintetében - a kuratóriumi munka megismerésének folyamatos, és közvetlen lehetősége adná.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.