Jogi garanciákat szeretne a HÖOK az egyetemi modellváltásokkal kapcsolatban Felsőoktatás
Eduline

Jogi garanciákat szeretne a HÖOK az egyetemi modellváltásokkal kapcsolatban

Stumpf István modellváltásért felelős kormánybiztossal egyeztetett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke, átadták javaslataikat ami szerintük az egyetemek sikeres modellváltásához és működéséhez kellenek.

A HÖOK véleménye szerint törvényben kell biztosítani, hogy

  • a rektorjelöltet továbbra is a szenátus válassza meg, a kuratórium ne dönthessen erről egyedül;
  • az szmsz-t és a költségvetést ne fogadhassa el egyoldalúan a kuratórium, továbbra is a szenátus legyen az elsődleges döntéshozó;
  • a hallgatók 20-25%-os szenátusi képviseletét ne lehessen csökkenteni a nem állami egyetemeken sem;
  • legyen egyértelmű, hogy a magyar társadalom milyen módon tud befolyást gyakorolni a kuratóriumok jövőbeli működésére, összetételére.

A HÖOK a nemrég nyilvános vitát kezdeményező Magyar Tudományos Akadémiához (MTA) hasonlóan úgy véli, jogi kereteket kell biztosítani az egyetemi modellváltáshoz. A hallgatói érdekképviselet szerint az egyetemi hallgatók számára a legfontosabb garanciát az új struktúrában - a megfelelő információáramlás, bevonódás, és bizalom tekintetében - a kuratóriumi munka megismerésének folyamatos, és közvetlen lehetősége adná.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.