Külföldi kitekintő: ne izguljatok, máshol sem sokkal jobb a helyzet Felsőoktatás
Eduline

Külföldi kitekintő: ne izguljatok, máshol sem sokkal jobb a helyzet

Nagyon vártuk a második félévet annak reményében, hogy akkor talán már visszaállhat pár dolog a normál kerékvágásba és esetleg kinyitnak az iskolák, egyetemek, de úgy néz ki, hogy erre még várnunk kell egy kicsit. Megnéztük, mi a helyzet a külföldi egyetemeken és iskolákban.

Ahogy az nemrég kiderült, Magyarországon online oktatással indul az új félév az egyetemeken. Persze folyamatosan figyelik a helyzetet és ennek függvényében alakítják az oktatást, a jelenlegi intézkedéseket a héten vizsgálják majd felül. A tervek szerint ahol a járványügyi helyzet kedvezően alakul, átállnak hibrid oktatásra. Van olyan magyar egyetem is, ahol az elméleti oktatás online lesz, de a gyakorlati képzés személyesen folytatódik. A fennálló döntések sora persze nem csak a magyar diákokat érintik, a tervek szerint azok a külföldi diákok, akik nem tudnak beutazni Magyarországra, a teljes félévet teljesíthetik online.

Nem csak itthon üresek az egyetemi kampuszok

Még decemberben írtunk arról, hogy Angliában akár kilenc hétre is kiürülhetnek az egyetemek. A BBC legfrissebb információ szerint a főiskolák és az egyetemek február közepéig távoktatásban folytatják a félévet, kivéve az orvosképzésen résztvevők, akik a gyakorlatok miatt visszatérhetnek az intézményekbe. Skóciában hibrid oktatás zajlik, keveredik a távoktatás a személyes jelenléttel.

Az általános és középiskolások nagy része is otthonról tanul egyelőre

Magyarországon január elején a téli szünet után született meg a döntés, miszerint februárig meghosszabbítják a rendkívüli intézkedéseket, ennek értelmében marad a digitális oktatás a középiskolákban február 1-ig. Maruzsa Zoltán nem sokkal később közölte, hogy ahol csak lehet, nyitva maradnak az általános iskolák és óvodák.Orbán Viktor a múlt héten azt nyilatkozta, hogy a héten döntenek az érettségizőkről, lehet, hogy változtatnak az oltási renden.

Walesben az iskolák nyitva vannak a kiszolgáltatott helyzetű tanulók számára, és azoknak a tanulóknak, akiknek a szülei kulcsfontosságú munkát végeznek. Észak-Írországban az iskolák nagy része február közepéig zárva tart. Németországban az iskolák december közepén zártak be, és legalább február 14-ig zárva is maradnak. Hasonlóképpen, Dániában és Hollandiában, ahol az iskolabezárások legalább február második hetéig tartanak. Franciaországban vannak iskolák, amik zárva tartanak, de ahol kinyitottak ott szigorú tesztelések mellett járhatnak be a tanulók és a tanárok. Spanyolországban és Portugáliában az összes iskola kinyitott.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés