Újabb egyetem a modellváltók listáján? Szigorú ütemtervet követ a minisztérium Felsőoktatás
Csik Veronika

Újabb egyetem a modellváltók listáján? Szigorú ütemtervet követ a minisztérium

Az eddig említett egyetemeken felül a Dunaújvárosi Egyetem átalakítását is tényként kezeli egy minisztériumi prezentáció - írja a hvg.hu.

A Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem mellett a Dunaújvárosi Egyetemet is eléri a fenntartóváltás, méghozzá még 2021 első felében – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium diáiból, amely a hvg.hu birtokába került.

Eszerint a január 18-ai héten már végleges előterjesztés születik az ügyben, majd február 3-án a kormány, 9-én pedig az Országgyűlés elé kerül a fenntartóváltás kérdése.

Az elmúlt másfél hétben a Szegedi, a Debreceni, Pécsi illetve a Semmelweis Egyetem vezetése ismerte el, hogy tárgyalnak a modellváltásról, a kommunikáció alapján ugyanakkor úgy tűnt, ez egy választható lehetőség az intézményeknek. Az ITM korábbi közleménye szerint az "orvos- és egészségtudományi egyetemek" maguk dönthetnek arról, akarják-e azt a modellváltást, amelyet nyolc intézményben már bevezettek, további kettőben pedig hamarosan áttérnek rá.

Az ITM-es prezentáció után viszont már egészen máshogy néz ki a helyzet - írja az oldal. Az említett dokumentum a pontos menetrenden felül, hosszan ecseteli a magánegyetemmé válás vélt előnyeit és az egyetemi felépítést is, melyben az állami alapítású fenntartó alapítvány és a "piac" is komoly tényező. Ezen felül szó esik az intézmények finanszírozásáról is: miként köt majd szerződéseket az állam a fenntartó alapítvánnyal.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Ismét jön az online oktatás középiskolai felvételivel és érettségi felkészüléssel Közoktatás Eduline

Ismét jön az online oktatás középiskolai felvételivel és érettségi felkészüléssel

Ismét több százezer diákot, tanárt és szülőt érint a központi döntés: április 7-ig minden óvoda és iskola zárva lesz, a diákok online órákon vesznek majd részt. De vajon a szigorítás ellenére is megtartják a középiskolák az e heti szóbeli vizsgákat? Lesz-e ügyelet az óvodákban és az iskolákban? És mi lesz az érettségivel?