Akár 15 év börtön is járhat a Ráday utcai kollégium felgyújtásáért Felsőoktatás
Eduline/MTI

Akár 15 év börtön is járhat a Ráday utcai kollégium felgyújtásáért

Vádat emeltek a Ráday utcai kollégium felgyújtása ügyében, az ügyészség pedig börtönbüntetést javasol, ami akár 10-15 év is lehet.

Vádat emeltek az ellen a három fiatalkorú ellen, akik 2019 januárjában "időtöltésből" felgyújtottak egy matracot a Ráday utcai kollégiumnál; a tűz szétterjedt az épületben és egy ember halálát okozta. Az ügyészség börtönbüntetést indítványoz velük szemben.

A vádirat szerint a fiatalok, akik közül kettő 15 éves, harmadik társuk 16 éves volt, 2019. január 23-án délután kitalálták, hogy felgyújtanak valamit. Ehhez acetont vásároltak és egy köztéri plakátból letépett darabbal indultak útnak. A IX. kerületi Markusovszky térre értek, meglátták a Ráday utcai kollégium használaton kívüli bejáratát, aminek egy matrac volt nekitámasztva. A fiúk elhatározták, hogy ezt gyújtják fel. Mindezt, hogy járókelők ne legyenek a környéken, az esti órákban tették.

A matrac azonnal lángra kapott, a fiúk pedig elszaladtak. A tűz a jelentés szerint felhevítette a bejárat fémajtaját, az pedig meggyújtotta a túloldalán levő bútorzatot. A lángok szétterjedtek az épületben, az egyik szoba lakója későn észlelte a tüzet, majd menekülés közben a forró levegő belélegzése miatt összeesett és életét vesztette - írja az ügyészség. A kollégiumból, valamint a mellette lévő társasházból összesen 140 embernek kellett kimenekülnie, az épületet a tűz után el kellett bontani. A rendőrök pár nappal később, január 31-én elő is állították a három fiatalkorút.

A kollégium teljesen használhatatlanná vált az eset után, Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettese azt nyilatkozta: a kollégiumban olyan károk keletkeztek, hogy azt felújítani már nem lehet. A kollégiumi tűz után gyűjtés indult a diákoknak és 33 millió forint gyűlt össze. Az összeget teljes egészében kiutalták az egyetemistáknak, a 165 hallgató egységesen 200 ezer forint segélyt kap. Ezen felül közel húszmillió forint értékben kaptak új notebookokat is református kollégium diákjai egy felajánlásnak hála.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés