Ezek 2021-ben a legjobb magyar egyetemek: minden képzésterületet megmutatunk Felsőoktatás
Eduline

Ezek 2021-ben a legjobb magyar egyetemek: minden képzésterületet megmutatunk

A Diploma 2021 kiadványban a HVG az idén is megcsinálta a legjobb egyetemek összesített rangsorát és a képzési területek szerinti listákat. Melyik egyetem lett az abszolút első, és melyik intézményben van a legjobb műszaki, bölcsész- vagy éppen agrárképzése? Itt az összes rangsort megtaláljátok.

A HVG 2021-es felsőoktatási rangsorát. Az összetett intézményi rangsorokban az élen nincs változás: ismét az ELTE vezeti az egyetemek listáját. Azonban az utóbbi fél évtizedben először nem a Szegedi Tudományegyetem, hanem a Műegyetem áll a második helyen, elsősorban az oktatói rangsorban jelentősen javult helyezésének köszönhetően. Debrecen visszatért a tavalyelőtti harmadik helyre, mind a hallgatói, mind az oktatói rangsorban előbbre lépve. 

A 2021-es diplomarangsorban az egyetemi-főiskolai karok rangsorát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara vezeti holtversenyben a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karával, de idén nem ez az egyetlen holtverseny a listában.  

A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot figyelembe vettek az intézmények rangsorolásakor: az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát. 

Képzési területek rangsorai 

A gazdaságtudományi rangsorban a hallgatói kiválóság alapján összeállított rangsorát a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara, az oktatói kiválóság alapján kialakult listát pedig a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara vezeti. 

A legjobb műszaki képzést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kara indítja a hallgatói kiválóság alapján összeállított rangsor tanúsága szerint, a második helyen az egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kara áll.   

A bölcsészettudományi rangsorban a hallgatói kiválóság alapján összeállított listát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara, az oktatói kiválóság alapján kialakult listát pedig a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara vezeti. 

Az informatikai képzéseket rangsoroló listában a hallgatói kiválóság terén Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karaaz első, az oktatói kiválóság alapján összeállított rangsort a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara vezeti, a második helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara áll. 

Az orvos- és egészségtudományi képzések rangsorát a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara vezeti, amely a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján is az első helyet szerezte meg. 

A jogi képzésterületi rangsorban a hallgatói kiválóság alapján összeállított listát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara vezeti, az oktatói kiválóság alapján pedig a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara a legjobb. 

A legjobb természettudományi képzéseket indító intézmények rangsorát a hallgatói kiválóság alapján az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara vezeti, az oktatók kiválósága szerint pedig szintén ez a kar lett az első. 

A pedagógus-képzésterületi rangsorban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara vezeti a hallgatói rangsort, a második helyen szintén az ELTE áll, a Természettudományi Karával. 

A legjobb társadalomtudományi képzések listáját a hallgatók kiválósága alapján a Budapesti Corvinus Egyetem vezeti a vezeti, az oktatói kiválóság alapján készült lista élén pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem áll. 

Az agrár-képzésterületi rangsorban a hallgatói kiválóság alapján a Szent István Egyetem lett az első, az oktatói kiválóság alapján összeállított listát az Állatorvostudományi Egyetem vezeti. 

A HVG ismét elkészítette a legjobb főiskolák és egyetemek rangsorát, amelyben az intézményi, kari, képzésterületi és szakos rangsorok mellett minden fontos gyakorlati tudnivalót megtaláltok az alap- és mesterszakokról, a felvételitől egészen a továbbképzési lehetőségekig. A HVG Diploma 2021 rangsort keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt, a kiadótól. 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés