Kétszer kettő néha öt: ilyen esetekben nem fogynak az államis féléveitek Felsőoktatás
Eduline

Kétszer kettő néha öt: ilyen esetekben nem fogynak az államis féléveitek

A héten már szó esett arról, mi történik az állami féléveitekkel, ha szakváltással új egyetemen kezditek el a tanulmányaitokat. Most újabb kérdésre válaszolva azt néztük meg, mi nem számít bele a felhasználható félévekbe.

Azt már tisztáztuk, hogy mindenkinek - a főszabály szerint - összesen 12 darab államilag támogatott féléve van. Ettől eltérő kivételes esetekben persze egy kicsivel lehet több, erről itt írtunk. Illetve arról is esett szó, hogy a 12 félévre akkor is "jogosultak vagytok", ha korábban már tanultatok egyetemen vagy van szakképzettségetek.

De mi nem számít bele a 12 félévbe?

A támogatási időbe beleszámít a megkezdett és aktívan folyó félév akkor is, ha nem fejezitek be a félévet. A támogatási idő számításakor azonban nem kell figyelembe venni többek között:

  • a megkezdett félévet, ha betegség, szülés vagy más, fel nem róható ok miatt nem sikerült befejeznetek, és indoklással ellátott erre vonatkozó kérelmeteket a felsőoktatási intézmény elfogadta;
  • azt a félévet, amelyet a hallgató a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzésében közszolgálati ösztöndíjas hallgatóként, valamint önköltség fizetésére nem kötelezett, hivatásos, szerződéses vagy tisztjelölti jogviszonyban álló hallgatóként teljesített.

Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy ha valaki párhuzamosan több képzést folytat, félévente minden képzésén elhasznál egy-egy félévet a támogatási idejéből - írja a Felvi.

Szakváltás átjelentkezéssel: mutatjuk, mi lesz az állami féléveitekkel

Mi történik az ösztöndíjas féléveitekkel akkor, ha átjelentkeztek egy másik képzésre? Mi van akkor, ha egy képzés felénél elfogynak az állami féléveitek? Összeszedtünk mindent, amit az ingyenes egyetemi félévekről tudnotok kell. Olvasói kérdésre válaszolunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés