Egységenként 2-2 hallgató fogja segíteni a tanárok tesztelését, kredit is jár érte Felsőoktatás
Eduline/MTI

Egységenként 2-2 hallgató fogja segíteni a tanárok tesztelését, kredit is jár érte

Hétfőtől az orvosi és egészségügyi képzésben részt vevő hallgatók gyakorlati tevékenységként vehetnek részt a tanárok és bölcsődei dolgozók országos gyorstesztelésében és a klinikáknál, kórházaknál végzett betegellátási tevékenységben. A munkájukat pénzben és kreditekben is díjazzák.

Csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az egyetemi informatikai rendszeren keresztül tájékoztatta az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő hallgatókat, hogy a kormányhivatalok szervezésével hétfőtől gyakorlati tevékenységként vehetnek részt a gyorstesztelésben és a járvány elleni védekezésben.

A közös cél, hogy Magyarország működőképességének megőrzése mellett megóvjuk a magyar emberek életét, egészségét. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ebben a munkában természetes szövetségesként számít azokra a fiatalokra, akik hivatásukként a gyógyítást választották

- fogalmazott az ITM. Hozzátették: az orvos- és egészségtudományi egyetemi hallgatók egy része már most is önkéntesen dolgozik az Országos Mentőszolgálatnál vagy klinikákon, kórházakban.

A koronavírus-járvány elleni védekezésben az operatív törzs döntése szerint a hallgatókat még szélesebb körben szükséges bevonni a gyakorlati feladatokba. Korábban már volt róla szó, hogy a diákok segítenének a tanárok, az óvodai- és bölcsődei dolgozók tesztelésében, amit a mostani közlemény alá is támasztott. Bár azzal kiegészítették, hogy ahol szükséges, ott a szociális intézmányek országos szűrűsébe is részt vehetnek a hallgatók.

Az egyetemeknek egységenként két-két hallgatót kell biztosítaniuk, III-IV. évfolyamos orvos-, fogorvos, III-V. évfolyamos gyógyszerész és I.-II. évfolyamos egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók bevonásával. A V-VI. éves orvostanhallgatók és az ápolás, betegellátás szakon III-IV. évfolyamos egészségtudományi hallgatók a betegellátásban teljesítenek majd szolgálatot.

Az ITM közleménye szerint a diákok a kirendelésüket az illetékes kormányhivataloktól kapják meg. A feladat alól mentesül az a hallgató, akinek az egészségi állapota ezt indokolja, aki várandós, gyermekét egyedül neveli vagy hozzátartozóját személyesen gondozza.

A segítségért kompenzáció is jár

Az ITM közölte azt is, hogy a védekezésbe bevont egyetemisták és a felsőoktatási intézmény között a kormányrendelet szerint hallgatói munkaszerződés jön létre. A diákokat hétköznap napi 5000 forint, hétvégén napi 7500 forint adómentes díjazás illeti meg. Az, hogy ezzel az összeggel hány hallgatónak sikerül megbékélnie még kérdéses, ugyanis a héten beszámoltunk róla, hogy a napi 8-12 óráért járó 5000 forintos díjazást megalázónak tartják. Ugyanakkor az ITM közleménye szerint a kéthetes gyakorlat kreditként is beszámítható, és az egyetem a tanulmányi kötelezettségeket is ennek figyelembevételével állapítja meg.

Továbbá biztosítva lesznek számukra a szükséges gépjárművek, a tesztek, a személyes védőeszközök, a teljes ellárás és a szállás, illetve a védekezésbe bevont egyetemisták ingyenesen utazhatnak a közösségi közlekedési eszközökön a veszélyhelyzet idején - írták.

Jövő héttől kezdődik a tanárok tesztelése

A miniszterelnök múlt hétfőn jelentette be, hogy az iskolai és óvodai dolgozókat is rendszeresen tesztelni fogják. A mai kormányinfón az is kiderült, hogy erre jövő héttől kerül majd sor.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés