"Az elmúlt 10 évben nem jutott el oda a rendszer, hogy kellően nagyot lépjen előre" Felsőoktatás
Eduline

"Az elmúlt 10 évben nem jutott el oda a rendszer, hogy kellően nagyot lépjen előre"

Idén Gloviczki Zoltánnal, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektorával, az Oktatási Hivatal korábbi elnökével készült egy nagy interjú a HVG Rangsor – Diploma 2021 című, most megjelent kiadványába.

Nagyon erős elitképzésünk van, középfokon és a felsőoktatásban is, a nagy átlag azonban rosszabb állapotban van, mint azt gondoljuk”

mondta a HVG-nek az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora.

Kitért arra is, hogy tavaly a felvételi követelmények kibővültek volna egy nyelvvizsgával is, a kormány azonban az utolsó pillanatban visszakozott. Szerinte versenyképességi szempontból szánalmas az országunk helyzete, ha a nyelvtudást nézzük. Valamint azt is elkeserítőnek tartja, hogy a diplomaszerzésnél is problémát okoz a nyelvvizsga hiánya.

Az Oktatási Hivatal volt elnöke az interjúban többek között elmondta, miért tartunk még mindig ott, hogy irreális elvárás a középfokú nyelvvizsga, és arról is beszélt, hogyan lehetne a felkészült fiatalokat arra motiválni, hogy a tanári pályát válasszák. Ezen felül éreintette az egyre nagyobb gondot okozó beletörődést is, elmondta, szerinte mivel lehetne kizökkenteni a pedagóguskart ebből a jelenlegi állapotából.

A teljes beszélgetést a hvg360-on olvashatjátok el.

Itt a HVG 2021-es felsőoktatási rangsora: ezek a legjobb egyetemek és főiskolák

Az elmúlt évek rangsorait nézve nem meglepő módon idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti a HVG 2021-es felsőoktatási rangsorát. Azonban a friss listán komoly helyezést zsebelt be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is. Újságárusoknál a HVG Diploma 2021 kiadványa.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés