A Színművészetisek nem adják fel, "magukkal viszik" a blokádot Felsőoktatás
Eduline

A Színművészetisek nem adják fel, "magukkal viszik" a blokádot

Az éjféltől életbe lépő járványügyi szigorítások miatt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak is el kell hagyniuk az egyetem épületeit, illetve a kollégiumot, de a blokád továbbra is fennmarad.

Tegnap megtudtuk, hogy mostantól a középiskolákban 8. osztály felett, illetve a felsőoktatási intézményekben is át kell állni az online oktatásra, a kollégiumokat pedig be kell zárni. A szabály alól a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) sem kivétel.

Mivel követeléseink továbbra sem teljesültek, a minisztériummal pedig minden igyekezetünk ellenére nem kezdődtek meg az érdemi tárgyalások, ezért a blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük

- hangzott el a keddi sajtótájékoztatón. Ez azt jelenti, hogy az ellenállást most egy ideig az épületeken kívül folytatják. "Akár ezek közt a falak közt, akár az otthonainkban, karanténban kell az egyetemi autonómiáért küzdenünk, az egyetem mi vagyunk. A blokád pedig addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik" - tették hozzá.

A hallgatók arról is beszéltek, hogy a november 6-i fenntartói intézkedés, miszerint az oktatást felfüggesztik, a felsőoktatási törvényt megsértve hozták meg. A HÖK november 9-én bírósághoz fordult az ügyben. Az eljárásnak halasztó hatálya van, így a fenntartói intézkedést a bíróság döntéséig végrehajtani nem lehet. Azt is kijelentették, hogy a blokád ellenére az elmúlt két hónapban minden órát megtartottak az egyetemen, ezért ennek elismerése érdekében az Oktatási Hivatalhoz fordultak. Az oktatást dokumentáló iratokat benyújtották, a befogadásra szerdán kerülhet sor.

50 ezer forintot ért az SZFE-n a hallgatók elleni harc?

Pénzjutalmat kapnak a Színművészeti üzemeltetési munkatársai, miután helytálltak az egyetem hallgatóval szemben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés