Taroltak a magyar egyetemek a THE tematikus rangsoraiban Felsőoktatás
Eduline

Taroltak a magyar egyetemek a THE tematikus rangsoraiban

Újabb magyar sikerekről számolunk be: a Times Higher Education (THE) pszichológiai képzéseket rangsoroló listáján, az informatikai rangsorban, a gazdasági és üzleti rangsorban, illetve a bölcsészettudományi képzések listáján is szépen szerepeltek a magyar egyetemek.

Pszichológia rangsor

A Times Higher Education (THE) pszichológiai képzéseket rangsoroló listáján összesen 533 egyetem szerepel. A rangsor létrehozásakor a a pszichológia számos területén elért eredményeket is figyelembe vették, beleértve az oktatási, sport-, üzleti, állat- és klinikai pszichológiát is.

A magyar egyetemek közül a legjobb eredményt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) érte el: a 251-300. helyre került. A Pécsi Tudományegyetem a 401-500. helyen végzett, a Szegedi Tudományegyetemet az 501+ kategóriába sorolták. A tematikus listát ismét a Stanford vezeti, de a Princeton is tartja a második helyet, a dobogó harmadik fokára pedig az UCL került.

Informatikai képzések listája

A THE informatikai képzéseket felsoroló részrangsorán a magyar egyetemek közül kettő szerepel. Az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem is a 601-800. helyre került. A szakterületi rangsort a 827 egyetemből idén is az Oxford vezeti, második helyen a Stanford, harmadik helyen pedig a Massachusetts Institute of Technology áll.

Egyéni sikerek

A Budapesti Corvinus Egyetem idén is egyedüli felsőoktatási intézményként képviseli hazánkat a The Higher Education (THE) gazdasági és üzleti rangsorában. A Corvinust a 601+ kategóriába sorolták. A listára a világból összesen 729 felsőoktatási intézmény került fel. A rangsort idén a Stanford vezeti, a tavalyi első helyezett - az amerikai Massachusetts Institute of Technology - a második helyre került, harmadik pedig a Cambdridge lett. Az első ötben végzett az Oxford és a Harvard is.

A világ 565 felsőoktatási intézményének bölcsészettudományi képzéseit rangsoroló listára hazánkból egyedül az ELTE került fel, méghozzá a 401-500. helyre. A bölcsészettudományi rangsorban az egyetemek művészet, előadó-művészet, formatervezés, idegen nyelv, nyelvészet, irodalom, történelem, filozófia, teológia, építészet és régészet területén mutatott teljesítményét értékelték. A top hármas lista megegyezik a gazdasági és üzleti rangsor helyezettjeivel: első helyre idén is a Stanford került, amit a Massachusetts Institute of Technology, majd a Cambridge követ.

Hogyan állítják össze a részrangsorokat?

A THE a szakterületi rangsorok összeállításában hasonló módszereket alkalmaz, mint az egyetemi világranglista esetében. A rangsor összeállítói nézik például a tanárok és diákok arányát, a külföldi hallgatókat és a férfi-női arányokat is.

A szintén nemrég megjelent élettudományi rangsorban hat magyar egyetem is szerepel. Azt, hogy a Semmelweis Egyetem, az ELTE, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem milyen helyen végzett, itt nézhetitek meg. A társadalomtudományi képzéseket rangsoroló listát itt találjátok, a legjobb orvosi-, mérnöki-, és fizikai képzést indító magyar egyetemeket pedig itt nézhetitek meg.

A Színművészetisek cáfolják a Magyar Rektori Konferencia állításait

Folytatják a sztrájkot a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) oktatói és másodfokra viszik az ügyüket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés