Már 52 napja tart a blokád - ez történt eddig a Színművészetin Felsőoktatás
Eduline

Már 52 napja tart a blokád - ez történt eddig a Színművészetin

Még május végén számoltunk be róla, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltásra készül. Azóta pedig szinte naponta írunk a történésekről. Folyamatosak az átalakítás és az új vezetőség elleni tiltakozások, egyre több épület kerül blokád alá és folyamatosan bővül a támogatók listája is. Most összeszedtük, hogy mi is történt pontosan eddig a Színművészetin.

A kezdetek

Minden május végén kezdődött, amikor az Innovációs- és Technológiai Minisztérium közölte, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel (SZFE) kapcsolatban is benyújtották az Országgyűlésnek a felsőoktatási intézmény modellváltását szabályozó törvénytervezetet. Mint később kiderült erről a vezetőséget elfelejtették tájékoztatni, a sajtóból értesültek az átalakításról. Ezt követően egyre több hallgató, oktató és színházkritikus kezdett tiltakozni az átalakítás ellen, majd június végére megszervezték az első tüntetést, amit azóta is sorra követnek az újabbnál újabb megmozdulások.

Az átalakításokkal kapcsolatban az SZFE öt pontban szedte össze a követeléseit, ám Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta, az említett kérdésköröket az alaptörvény tartalmazza. Az egyetem hallgatói és vezetői többek között azt szerették volna elérni, hogy jövő szeptember elsejére tolják el a tervezett átalakítást. Illetve az is szerették volna, hogy az egyetem maga választhassa ki rektorát, és nevezzék ki rektorrá a rektorhelyettest, akit már tavaly kijelöltek.

Július harmadikán azonban jött az igazi csapás, ugyanis miközben a diákok a Parlament előtt tiltakoztak az Országgyűlés megszavazta az egyetem modellváltásáról szóló javaslatot. Így az egyetem alapítványi fenntartásba került. Ezt követően az is hamar kiderült, hogy a minisztérium kire bízza ősztől a Színművészetit: Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója lett az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, ezt a döntést azonban az SZFE hallgatói nem fogadták el. A bejelentés után folyamatosak lettek az online és az offline tiltakozások és az egyetem vezetés, illetve a szenátus is lemondott.

A blokád

Az auguszt 31-ei tüntetés után a diákok éjjel elbarikádozták az egyetemet és nem engedték be a vezetést. A blokád szeptember elseje óta - már 52 napja - tart. Az ősz beköszöntével az események a Színművészetin is felgyorsultak. Egyre több oktató mondott fel, a hallgatók tizenhárom pontban foglalták össze a követeléseiket, és sor került az egyetemisták első látványosabb megmozdulására: több ezer ember segítségével, élőláncban juttaták el a úgynevezett Carta Universitatis-t (ami lényegében arról szól, hogyan képzelik el az egyetem jövőjéről szóló párbeszédet) a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől egészen a Parlamentig.

Mindeközben Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumának új elnöke a szeptember végéig maradó lemondott vezetőségre, illetve a hallgatókra hárította annak a felelősségét, hogy elkezdődik-e időben az egyetem. Egyébként nem kezdődött. A Színművészetin egy héttel elcsúsztatták a tanévkezdést. Szeptember 21-én egy újabb látványos megmozdulás következett: huszonnégy órán keresztül, biciklis hírnökként hordták a Parlamenthez a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói a Magna Charta Universitatumot. A követelésük listáját azért vitték el újra és újra a Parlament elé, mert korábbi üzenetükre azóta sem kaptak választ.

Szeptember 23-án az SZFE dolgozóinak sztrájkköveteléseiről szóló tárgyalások is elkezdődtek. Az első tárgyalás azonban eredménytelenül zárult, ezért a sztrájk eszközével és céljaival egyetértő egyetemi dolgozók másnap figyelmeztető sztrájkot tartottak az egyetem Vas utcai épületében. De október elsején és másodikán is sztrájkoltak az oktatók. Lajos Tamás, a kuratórium tagja elmondta, jogellenesnek tartják az oktatók sztrájkját, ezért bírósághoz fordulnak. Az egyetem dolgozói ettől sem riadtak vissza, Csató Kata a sztrájkbizottság tagja az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta: ha ezt a kuratórium csak fenyegetésnek szánta, és mégsem fordul bírósághoz, akkor majd ők megteszik helyettük.

Többszörös feltartóztatás

A Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárja Szarka Gábor ezredes lett, miután Vonderviszt Lajos az intézmény működtetését átvevő kuratórium kezdeményezésére távozott. A leendő kancellárt azonban nem fogadták el a hallgatók, és nem is engedték be őt az átadás-átvételre. Ennek ellenére az egyetem új vezetése októberben megkezdte a munkát. Ekkor elkezdődtek a fenyegetések is. Az új kancellár azt mondta, addig nem tudja elutalni a béreket, amíg nem jut be az egyetemre, később viszont valahogy mégis sikerült neki, mivel a dolgozók megkapták a fizetésüket - Szarka Gábor pedig nem járt az egyetemen. Sőt, a kinevezett kancellárt ismét feltartották az egyetemisták és másodszor sem engedték be az épületbe.

Október elején Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos megkereste és formális beszélgetésre hívta az SZFE dolgozóit, az egyeztetés azonban elmaradt. Szarka Gábor kancellár, Novák Emil és Zalán János rektorhelyettesek közleményt adtak ki arról, hogy a tanköztársaságot innentől befejezettnek, a blokádot pedig az egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekintik és mindenkinek nyilatkoznia kell, hogy együttműködik-e az új vezetéssel.

Csapások sorozata

Október közepén az új vezetés elkezdett bekeményíteni. Először Szarka Gábor kancellár kapcsoltatta le az internetet az egyetem kollégiumaiban, majd az Ódry Színpadot is elzárták a hallgatók elől, a bent tárolt holmijukat pedig kipakolták. Múlt pénteken az SZFE diákjai és hallgatói bejelentették, hogy panaszt nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz, de természetesen ezt sem hagyta szó nélkül a vezetőség: az új kancellár még aznap levélben szólította fel a hallgatókat, hogy előre hozza az őszi szünetet - a járványra hivatkozva - és mindenkinek kötelező elhagynia az egyetem épületeit és kollégiumait. Azonban az egyetemistákat sem kellett félteni, elutasították a kiürítésről szóló rendeletet, este pedig a blokádot még jobban megerősítették és termenként őrizték az épületet. Az illetékeseknek nem sikerült kiüríteniük a helyet. Sőt, a hallgatók még aznap este visszafoglalták az Ódry Színpadot, valamint a Rákóczi téri épületet is blokád alá vették

A tanárok is ragaszkodtak hozzá, hogy a megszokott tervek szerint folytatódjon az oktatás, ezért ők is elutasították az előre hozott szünettel kapcsolatos rendeletet. De a történéseknek még itt sincs vége. Hétfőn reggel már a minisztérium előtt kezdték a hetet a hallgatók, az oktatók és az ügy támogatói. A reggel 8 órakor kezdődő megmozduláson a szakma nagyjai olvasták fel az egyetem mellett kiálló szervezetek, nemzetközi képviseletek és civilek levleit, nyilatkozatait. A támogatók sora egyébként folyamtosan bővül. A magyar szolidaritókon kívül pedig már egyre több külföldi híresség is kiáll a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) mellett. Voltak azonban olyan intézmények is, amelyek nem örültek a diákok szolidaritásának, ezért leszedették az épületükről az erre utaló jeleket - ezekről itt írtunk.

Hétfő reggel a látványtervező osztályt nem engedték be a tantermébe, de azóta már újabb két teremből zárták ki a hallgatókat, ma reggel pedig arról is beszámoltunk, hogy már az egyetem honlapját is felfüggesztették. Mindeközben már az október 1-jei kormányinfón elhangzott információ is hivatalossá vált, miszerint a kormány megszavazta a Színház- és Filmművészeti Egyetem jövő évi költségvetési támogatását. Így az eddigi összeg kétszeresét, 3 milliárd forintot terveznek be az intézmény működtetésére.

Mi lesz ezután?

A hallgatók október 23-ára újabb nagyszabású megmozdulást szerveznek. 16 órakor indulnak el a Műegyetem rakpartról, "onnan, ahonnan 1956. október 23-án az egyetemisták megmozdultak azért, amiben hittek". A közös séta egészen az Urániáig fog tartani. "Ezzel az ünnepi menettel emlékezzünk meg arról, mi mindent lehet elérni, ha együtt cselekszünk" - hangzott el egy korábbi sajtótájékoztatón.

Az ITM reagált az SZFE tegnapi tüntetésére, Iványi Gábor pedig kollégiumi helyeket ajánlott fel

Hétfőn az SZFE diákjai az Innovációs és Technológiai Minisztérium előtt tüntettek. Az ITM reagált, szerintük a modellváltás célja a kormánytól való függetlenedés. Mindeközben a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora kollégiumi helyeket ajánlott az SZFE-s diákoknak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés