Matek a félévekkel: mi számít bele az államilag támogatott képzésidőbe? Felsőoktatás
Eduline

Matek a félévekkel: mi számít bele az államilag támogatott képzésidőbe?

Elindult az őszi félév, és sosem korai számolgatni. Ha államilag támogatott képzésen tanultok, nagyon fontos, hogy képben legyetek azzal, összesen hány félévet tanulhattok ingyenesen.

Azt minden ösztöndíjas tudja, hogy nemzeti felsőoktatásról szóló törvény értelmében – főszabály szerint – összesen tizenkét féléven át folytathattok tanulmányokat a felsőoktatásban (felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és mesterképzésben) magyar állami (rész)ösztöndíjas képzésben.

De mi nem számít bele a tizenkettőbe?

A támogatási időbe beleszámít a megkezdett és aktívan folyó félév akkor is, ha nem fejezitek be a félévet. A támogatási idő számításakor azonban nem kell figyelembe venni többek között:

  • a megkezdett félévet, ha betegség, szülés vagy más, fel nem róható ok miatt nem sikerült befejeznetek, és indoklással ellátott erre vonatkozó kérelmeteket a felsőoktatási intézmény elfogadta;
  • azt a félévet, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzésében közszolgálati ösztöndíjas hallgatóként, valamint önköltség fizetésére nem kötelezett, hivatásos, szerződéses vagy tisztjelölti jogviszonyban álló hallgatóként teljesítettétek.

Arról, hogy pontosan milyen szabályok vontakoznak rátok, ha ingyenesen tanultok, itt olvashattok el mindent. Arról pedig itt írtunk részletesen, hogy mi a teendő akkor, ha nem szerzitek meg időben a diplomátokat.

Enyhe tünetekkel megoldás lehet a kötelező maszkviselés?

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező gyerekeket nem tartaná otthon.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés