HÖOK: újabb egyeztetésekre lesz szükség az SZFE ügyében Felsőoktatás
Eduline

HÖOK: újabb egyeztetésekre lesz szükség az SZFE ügyében

Az egyeztetésen a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vezetése, egyes modellváltó egyetemek rektorai, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriuma vett részt.

Az MRK-nak a célja az volt, hogy tárgyalássorozatot indítson el a fenntartó és az intézmény között - mondta el Murai László a HÖOK elnöke. Mivel jelenleg csak a kuratórium vett részt az egyeztetésen - sem az SZFE rektora, sem a hallgatók nem voltak ott -, további megbeszélésekre lesz szükség.

A HÖOK vezetésének álláspontja szerint ez a probléma csak akkor oldódhat meg, ha mind a kuratórium, mind az egyetem részéről lesznek gesztusok a másik irányába - mondta Murai László a megbeszélés után - erre azonban eddig nem sok példát látott.

A cél továbbra is az, hogy az SZFE-helyzete előre mozduljon. A jövőben ezért szeretnének egy olyan megbeszélést is, ahol az egyetem vezetése és a hallgatói önkormányzata vesz részt. Ugyanis a hallgatók továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy nem egyeztetnek a kuratóriummal - ezért a mostani tárgyaláson nem voltak jelen.

Az elnök kiemelte a tanév megkezdése nagyon fontos, azonban ezt még nem látja megoldottnak és biztosítottnak a jelenlegi helyzetben, de a cél továbbra is az, hogy azok a hallgatók, akik el szeretnék kezdeni az egyetemi évet, azok el is tudják kezdeni. A tanári gárda az összetételével kapcsolatban annyit mondott, a kuratórium kijelentette, hogy nem szeretnének beleszólni abba, ki taníthat az egyetemen.

Arra a kérdésre, hogy miből adódhatnak a konfliktusok, a HÖOK elnök azt mondta: a két oldalnak az autonómia-értelmezése eltérő. Mivel szerinte - eltérően a többi struktúraváltó egyetemtől - az SZFE-n gyorsan zajlott le az átállás, így az egyetem csak késleltetve tudott reagálni a döntésekre.

A kuratórium összetételével kapcsolatban nem sok minden hangzott el. A megbeszélésen Vidnyánszky Attila nem volt jelen - mondta el az elnök.  

Nyílt levélben tiltakoznak az ELTE diákjai saját egyetemük közleménye ellen

Az ELTE Hallgatói Önkormányzata a napokban kiadott egy közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kapcsolatban, a hallgatók ezzel kapcsolatban adták ki nyílt levelüket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.