Egyre több amerikai egyetem ellenzi a külföldi diákok kiszorítását Felsőoktatás
Eduline/MTI

Egyre több amerikai egyetem ellenzi a külföldi diákok kiszorítását

A Harvard Egyetem és az MIT a külföldi diákokra vonatkozó rendelet miatt nyújtott be keresletet .

Az amerikai bevándorlási hivatal (ICE) július elején bejelentette, hogy külföldi diákok ősztől nem tanulhatnak tovább olyan egyetemeken, amelyeken a koronavírus-járvány miatt csakis online oktatás folyik. Az érintett diákoknak vagy el kell hagyniuk az Egyesült Államokat, vagy át kell iratkozniuk személyes oktatást folytató egyetemekre.

Azokra a külföldi diákokra is vonatkozik a döntés, akik most érkeznének az amerikai egyetemekre. Ők nem kapnak beutazó diákvízumot, ha a 2020-2021-es tanévre csak online kurzusokat hirdető egyetemeken tanulnának. Az intézkedés azonban nem vonatkozik azokra a diákokra, akik olyan intézményekben tanulnak vagy kutatnak, ahol teljes egészében vagy részben személyesen folytatódik az oktatás. Az ő esetükben azonban az oktatási intézményeknek igazolniuk kell, hogy az oktatás részben személyesen folyik.

Egyelőre nem tudni, hogy a döntés hány diákot érinthet, az ICE adatai szerint azonban 2019-ben 388 ezer 839 F-vízumot, és 9 ezer 518 M-vízumot adtak ki. Ötvenkilenc felsőoktatási intézmény vasárnap este közös levélben fogalmazta meg és csatolta támogatását a Harvard Egyetem és a MIT (Massachusetts Institute of Technology) korábban benyújtott keresetéhez.

Hétfőn délután további egyetemek és főiskolák csatlakoztak a támogatók leveléhez, így már majdnem 200 felsőoktatási intézmény támogatja a Harvard és az MIT keresetét. Massachusetts állam hétfőn szövetségi bíróságon indított pert az ügyben, és csatlakoztak hozzá 16 tagállam és a szövetségi főváros, Washington demokrata párti igazságügyi vezetői. Egy szövetségi bíró keddre hirdette meg az első meghallgatást. Az ICE és a belbiztonsági minisztérium egyelőre nem kommentálta az ügyet.

Az amerikai egyetemek és főiskolák június végén, július elején kezdték meghirdetni a 2020-as őszi szemesztereikre vonatkozó terveiket. A legtöbb intézmény távoktatást tervez, legalább az első félévre, de például a Harvard Egyetem már jelezte, hogy az egész tanévet online bonyolítja majd le.

Az ITM szerint önállóbb formában működhet tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem

A jövőben a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) az államtól függetlenebb, alapítványi fenntartásban működhet tovább - emelte ki hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés